Flere sliter med å betale regningene sine

Oljenedturen gir seg også utslag hos inkassoselskapene. I oljefylket Rogaland og i Agder-fylkene økte betalingsanmerkningene kraftig i fjor.

Plattform og olje

Inkassoselskaper ser en kraftig økning av betalingsanmerkninger i Rogaland og Agder-fylkene. Oljenedturen blir lagt til grunn.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

I Rogaland var økningen på 11,7 prosent, mens inkassoselskapet Lindorffs analyse for 2015 viste at utviklingen var enda verre på Agder, skriver Dagsavisen.

I Aust-Agder var økningen på 15,9 prosent, mens den var på hele 20,9 prosent i Vest-Agder.

I høst meldte Rogalands største bank at rogalendingenes privatøkonomi var bedre enn tidligere, tross høyere arbeidsledighet og oljekutt.

Tror økt ledighet ligger til grunn

De tre fylkene ligger likevel under landsgjennomsnittet, men Lindorff-direktør Anette Willumsen liker ikke utviklingen.

– Dette er fylker som lenge har ligget lavt på statistikken, spesielt Rogaland, som tilsynelatende har håndtert arbeidsledigheten bra, sier hun.

– Vi ser en ganske kraftig økning, som trolig kommer i kjølvannet av den økende ledigheten, så dette følger vi tett med på nå, legger hun til.

Venter økning i Hordaland

Det er også mye oljerelatert industri i Hordaland, men der er veksten i betalingsanmerkninger mindre markant, 7,1 prosent.

– Vi tror dette handler om at det er en forskyvning, og venter at det også skal øke her, sier Willumsen.

Opposisjonen på Stortinget mener statminister Erna Solberg tar for lett på den økte ledigheten. Hun nekter å bruke ordet krise om situasjonen i landet.