Hopp til innhold

Uavhengig firma skal gjøre nye tester av Easee sine ladebokser

I løpet av september skal Elsäkerhetsverket få en rapport fra dette firmaet, før den endelige skjebnen til de allerede installerte ladeboksene blir beseglet.

Sameie med flere Easee-ladere

Easee sine ladebokser solgte godt før det ble salgsforbud. Hva som skjer med ladeboksene som allerede er installert, som hos dette sameiet, er fortsatt uvisst.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi synes det er positivt at Easee har tatt initiativet og gjør en komplett testing av sine produkter hos et uavhengig firma. Det er bra for å dokumentere sikkerheten, sier inspektør hos Elsäkerhetsverket, Joel Lee Antman i en pressemelding.

Easee mente opprinnelig mer dokumentasjon og klistermerker var nok for å utbedre de 100.000 allerede installerte ladeboksene i Sverige.

Nå vil de altså la et uavhengig firma gjøre nye tester og risikovurderinger av ladeboksene sine. Det mener Elsäkerhetsverket er positivt.

Dette kommer frem etter at Easee og Elsäkerhetsverket var i møter i går. Elsäkerhetsverket skulle komme med en vurdering av dokumentasjonen Easee har levert inn i dag, men nå får Easee altså noe mer tid.

– Vil bevise at ladeboksene er sikre

Elsäkerhetsverket er opptatt av å fortsette dialogen med Easee, og vil finne ut hva de skal gjøre videre etter å ha fått rapporten fra dette uavhengige firmaet.

– Det var et positivt møte med Elsäkerhetsverket i går, og vi setter pris på dialogen. Vi har fortsatt noen måneder igjen på å finne en løsning og vil bruke denne tiden godt, sier kommunikasjonsansvarlig i Easee, Marthe Kindervaag, til NRK.

I «beste» fall kan det bety at Easee slipper å gjøre så mye for å utbedre de om lag 100.000 ladeboksene som er installert i Sverige. I «verste» fall kan de måtte utbedre hver eneste én.

Om Easee og Elsäkerhetsverket ikke har kommet til enighet innen mars neste år, altså om lag et år etter salgsforbudet ble gjeldende, kan det komme et nytt vedtak fra Elsäkerhetsverket.

– Så lenge Easee sier de skal bevise at ladeboksene er sikre, så må vi la dem gjøre det, sier Katarina Olofsson i Elsäkerhetsverket til NRK.

Kindervaag opplyser at det er uavhengig akkreditert testlaboratorium som skal teste ladeboksene. Hun forteller at Easee allerede har fått testet ladeboksene sine hos uavhengige, men den nye vurderingen skal svare ut det Elsäkerhetsverket har påpekt 100 prosent.

– Vi har jobbet grundig med å dokumentere alle våre løsninger. Alle rapporter vi har fått fra uavhengige, har blitt sendt til Elsäkerhetsverket.

Easee-lader

To av Easee sine ladebokser ble underlagt salgsforbud i Sverige.

Foto: Tom Edvindsen

Opphever ikke salgsforbud

Elsäkerhetsverket understreker at den granskingen de nå har igangsatt, ikke betyr at salgsforbudet oppheves.

Uansett hvilke tiltak Easee mener må gjennomføres, kan det bli dyrt.

Både NAF og en elsikkerhets-ekspert Jan Cato Hovde har tidligere uttalt til NRK at dette arbeidet vil koste flere tusen kroner per boks.

Den norske ladegiganten Easee har i flere måneder vært preget av salgsforbud i Sverige, permitteringer og oppsigelser.

Elsäkerhetsverket har krevd at Easee gjør rede for hvordan de vil løse problemet med ladeboksene svenskene ikke vil selge.

Hva med Norge?

Nå er spørsmålet hva Easee må gjøre med de 230.000 ladeboksene som er installert i Norge. Og de 370.000 ladeboksene som er installert i resten av Europa.

Dette er nemlig opptil hvert enkelt land å bestemme. Og i Norge ligger dette ansvaret nærmere bestemt hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Easee skriver selv i sin årsrapport at det vil koste rundt én milliard kroner å utbedre samtlige installerte ladebokser globalt.

Venter på dommen

Problemet med de allerede installerte ladeboksene kommer altså på toppen av salgsforbudet som foreløpig er innført i seks land.

Den saken ligger hos forvaltningsdomstolen i Sverige. Det er de som endelig vil avgjøre om det blir fortsatt salgsforbud i Sverige. Og hvis de lander på det, blir det i utgangspunktet omsetningsforbud i hele EØS – også i Norge.

Men ifølge avdelingssjef Per Samuelson i Elsäkerhetsverket kan det ta tid før denne dommen faller – kanskje ikke før neste år.