– Det er en trist dag for de ansatte i Easee. Enten om du har fått beskjed om at du blir permittert, eller om du blir værende, sier ansattrepresentant Siri Raustein til NRK.
Fredag morgen fikk 138 Easee-ansatte varsel om at de permitteres.
– Dette er en vond og vanskelig situasjon for våre ansatte og deres familier. I løpet av disse fem årene har vi fått med oss mange fantastiske mennesker. Det er vondt å måtte ta disse grepene. Samtidig kjemper vi for å gi dem tilbake jobbene så snart som mulig.
Det skriver gründer og daglig leder i Easee, Jonas Helmikstøl i en pressemelding fredag.
De 138 permitterte ansatte arbeider ved Easee sine kontorer i Sandnes, Oslo og Tønsberg, og utgjør 40 prosent av de ansatte i Norge.
– De ansatte tok det egentlig bra, men det er og blir en tung dag. Det har vært en del usikkerheter den siste tiden, men alle forstår at vi må ta grep, sier Helmikstøl til NRK.
Gründer og daglig leder i Easee, Jonas Helmikstøl, etter at han fredag ga 138 ansatte beskjed om permittering.
Foto: Tom Edvindsen / NRK– Trist og tung situasjon
De ansatte i selskapet fikk varsel om omfanget av permitteringen på et allmøte fredag morgen.
Etter dette ble det innkalt på avdelingsmøter, så var det en-til-en-samtaler. Det var her de som blir permittert, fikk beskjeden.
– Det er en veldig trist og tung situasjon. Det har vært reaksjoner og følelser fra hele registeret. Det har generelt vært en tøff dag. Men vi gjør det beste vi kan, og tar vare på hverandre, sier Raustein.
Onsdag denne uken kom også varselet om at 81 ansatte ved Norautron i Horten, som produserer ladebokser for Easee, har fått varsel om oppsigelse.
Ingen Easee-ansatte har fått varsel om oppsigelse.
– Det er fordi vi er ganske sikre på at vi kommer oss gjennom dette på en god måte. Vi ønsker selvfølgelig å ha de permitterte tilbake igjen, sier Helmikstøl.
81 personer mister jobben i produksjonsselskapet Norautron. De har produsert ladestasjoner for Easee.
Foto: NorautronOgså de ansatte håper og tror at de kommer tilbake på jobb så raskt som mulig.
– Vi har troen på selskapet vårt, troen på produktene og troen på kulturen. Vi håper og tror at dette løser seg raskest mulig, sier Raustein.
Salgsstansen i Sverige
Easee er uenig, og har både anket og bedt om en midlertidig forføyning. Utfallet av denne midlertidige forføyningen, som vil gjøre at Easee kan fortsette å selge sine ladere i Sverige i påvente av behandling av ankesaken, kom torsdag kveld.
Easee er i hardt vær etter at Sverige innførte salgsstopp.
Foto: Tom Edvindsen / NRKDen midlertidige forføyningen ble avvist av svensk rett, skriver Easee i pressemeldingen.
– Det var noe vi var forberedte på, sier Helmikstøl.
Easee fortsetter dermed den ordinære ankeprosessen.
Foreløpig har ikke norske myndigheter konkludert, men Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), som er ansvarlig fagmyndighet, har uttalt at det ikke er farlig å bruke laderne.
Jobber med investorer
Uansett har salgsstansen fått store følger for Easee. Før helga ble det kjent at rundt 100 ansatte vil bli permittert. Flere norske leverandører har også satt salget av Easee-ladere på pause.
Kommunikasjonssjef i Easee, Kenneth Bjerga.
Foto: Tom Edvinsen / NRKSalgsstansen har også gjort at Easee er nødt til å hente inn mellom en halv og 1 milliard kroner fra investorer.
Dette har de foreløpig ikke funnet noen løsning på.
Daglig leder Helmikstøl forteller til NRK at de vil sende ut mer informasjon om tall fredag.
– Vi har jobbet dag og natt. I løpet av de neste ukene vil vi velge et meglerhus som kan ta styring på prosessen, og som kan sørge for at vi kan hente inn penger så kjapt som mulig, sier han og legger til:
– Men vi vil ha investorer som evner å tenke langsiktig, og ikke tenker for mye på Sverige-saken akkurat nå. Det skal vi redegjøre for, men det har vi en plan på. Det vil ta tid, så vi trenger investorer som er klare for å ta verden med storm.