Nye Eiganes skole: Ikke klar før 2016

Mugg, sopp og dårlig inneklima på Eiganes skole gjør flere av elevene syke. Nå kan det ta ennå lengre tid før forholdene forbedres.

Eiganes skole

Eiganes skole er 56 år gammel. Elever har over lengre tid vært plaget med dårlig inneklima, og etter planen skulle en ny skole stått ferdig i år.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

– På denne døren har dørhåndtaket rustet, her holder dørkarmen på å falle av.

Elevrådsleder ved Eiganes skole Unn Helliesen Ramsland fortviler over tilstanden til skolen.

Skolen fra 1958 har over lengre tid slitt med dårlig inneklima, og planen var at en ny skole skulle stå ferdig i år. Dette ble bestemt i 2012, men planen om ny skole ble vraket av politikerne tirsdag denne uka. Nå vil den tidligst stå ferdig i 2016.

– Jeg synes det er dumt. Denne skolen er veldig gammel og vi hadde fått beskjed om at vi skulle få ny skole ganske snart. I klasserommet er det små hull og det er mugg i kjelleren. Denne skolen burde blitt bygget ny for lenge siden, sier Ramsland.

Foreldrene reagerer

Rannveig Stangeland

Leder av FAU-gruppa «Ny skole» Rannveig Stangeland, truer med å ta barna ut av skolen dersom politikerne ikke viser handlekraft.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

– Det er dårlig inneklima, barna spiser paracet og er utsatt for sopp. Vi kan ikke ta lett på noe slikt, tordner leder av FAU-gruppa «Ny skole» Rannveig Stangeland.

Hun etterlyser handling fra politikerne i Stavanger. Noe hun ser svært lite av akkurat nå.

– Nå må politikerne levere det som tross alt er deres hovedoppgave til byens innbyggere, og det er en god skole, sier Stangeland.

Planen er at skolen skal rives i løpet av mai. Hun frykter at tirsdagens avgjørelse om å vrake planene, gjør at det vil ta ennå lengre tid før elevene kan få undervisning i nye lokaler.

– Forholdene på skolen er elendige slik som de er nå, sier hun.

Unn Helliesen Ramsland

Elevrådsleder ved Eiganes skole, Unn Helliesen Ramsland synes forholdene ved skolen er et trist syn. – Det burde blitt bygget ny skole for lenge siden, sier hun.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

Ønsker ny gjennomgang

Gruppeleder i Stavanger Høyre, John Peter Hernes, sier at årsaken til at politikerne vraket planene var fordi tegningene ikke inneholdt det politikerne hadde bedt om.

Det ble i utgangspunktet satt av 325 millioner til den nye skolen, mens forslaget som ble presentert var 45 millioner under budsjett.

Gruppeleder i Stavanger Høyre, John Peter Hernes

Gruppeleder i Stavanger Høyre, John Peter Hernes.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

– Det er veldig bra at prosjektet var under budsjettet, men vi må se på prosjektet en gang til, for å se om vi hvordan vi kan få det i tråd med det vi tenker innenfor rimelighetens grenser, sier Hernes.

Les også:

Kari Nessa Nortun stemte imot vrakingen tirsdag. Hun mener det blir helt feil å la saken gå gjennom politiske prosesser enda en gang.

– Dette er en skole som har hatt et sterkt behov over lang tid. Vi kan ikke la dette bli en prøvekanin og bruke enda lengre tid. Vi vet ikke noe om hvor lenge prosessen kan ta og hvor mye det vil koste, sier hun.

Skal ikke ta lengre tid

Politikerne har nå satt seg som mål at skolen skal stå ferdig innen skolestart 2016. Hernes tror ikke at den vil bli forsinket til tross for at den må innom administrasjonen på nytt.

– Jeg synes ikke det skal ta lengre tid, selv om forslaget må tilbake til administrasjonen. Nå ber vi om at administrasjonen komme kjapt tilbake om hvordan dette skal gjøres. Så synes jeg både administrasjonen og politikere skal sette opp ekstra møter om det er nødvendig, sier han.

Vil få reaksjoner

Stangeland i FAU er lei av de elendige forholdene på skolen. Hun forteller at det vil komme reaksjoner dersom politikerne ikke viser handlekraft.

– Det kan være alt fra å ta ungene ut av skolen eller demonstrere. Det viktigste er nå at politikerne viser handlekraft, sier Stangeland.