Tror flere mister jobben

NHO er sikker på at de nye permitteringsreglene vil bety flere oppsigelser.

Hallvard Ween

Hallvard Ween tror flere mister jobben, men tror ikke vi får noen jobbkrise.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Hvis man ser litt overordnet på det så er det jo en lav arbeidsledighet i Rogaland, i enkelte kommuner er det en arbeidsledighet så lav som 1 prosent. Det betyr at det er noen som til enhver tid har behov for folk, men andre har en periode hvor de har mindre behov for folk, sier regiondirektør for NHO Rogaland, Hallvard Ween.

I dag meldte Stavanger Aftenblad at Rosenberg Services velger å si opp 16 ansatte i stedet for å permittere. Årsakene er lite jobb i sikte og at det ble dobbelt så dyrt å permittere ansatte fra nyttår.

Bedrifter som tidligere måtte betale lønn i ti dager ved en permittering må fra starten av 2014 betale lønn i 20 dager. Dette ble for dyrt for blant annet bedriften i Stavanger, og Ween er sikker på at også flere vil merke dette.

– Kan vi vente flere oppsigelser fremfor permitteringer i industrien?

– Ja, det vil jeg regne med er en direkte konsekvens av den nye ordningen.

Ween påpeker at det er såpass stor mobilitet i arbeidsmarkedet fordi mange av de som mister jobben kan få mulighet i andre bedrifter.

Ingen jobbkrise

Men når det går litt ned, går det som regel opp igjen i markedene. På Figgjo porselensfabrikk måtte de permittere ti årsverk i midten av 2013, og i stedet for at de mister jobben eller på annen måte forblir uten en jobb å gå til hver dag, har fabrikken nå hentet de tilbake igjen.

Simmer Vikeså

Simmer Vikeså hos Figgjo AS er optimist, og henter hele arbeidsstokken tilbake.

Foto: Figgjo AS

– Det ser lysere ut nå enn det gjorde i midten av fjoråret da vi opplevde en liten dupp. Derfor tar vi tilbake hele arbeidsstokken nå, sier administrerende direktør ved Figgjo porselensfabrikk, Simmer Vikeså.

For fabrikken blir det dermed full produksjon igjen fra 1. februar. Men selv med noen lyspunkt vil det bli oppsigelser i industrien, selv i et fylke som Rogaland hvor arbeidsledigheten er lav.

For Rolf Bersås i Stavanger og omegn LO er oppsigelsene som nå kommer et resultat av dte Bersås kaller "villet politikk".

– Dette har fagbevegelsen advart mot hele tiden. Det er klart dette er en villet politikk fra regjeringen. De ønsker å få vekk faste ansettelser, og heller få løsarbeidere, sier Bersås.

– Uheldig for enkeltbedrifter

Men der LO ser mørkt på at kompetanse forsvinner fra bedriftene, ser NHO heller nye muligheter for de oppsagte.

– Det er uheldig for enkeltbedrifter, men jeg må minne om at det er et skrikende behov for arbeidskraft i næringslivet totalt sett, og det betyr i det ideelle tilfellet at de som får en oppsigelse i en bedrift har gode utsikter til å få jobb i en annen bedrift, sier Ween.

Og selv om han i første rekke kun henter inn permitterte arbeidere ser fremtida lys ut for Vikeså hos Figgjo. Og hvem vet, kanskje det blir mer å gjøre?

– Vi ser en langt større aktivitet, både i Norge og når det gjelder eksport. I Europa og eksklusive markeder som Dubai ser vi at det ser bedre ut nå, sier Vikeså.

Figgjo AS

Porselen selger som varmt hvetebrød både Norge og Europa, og Figgjo er optimister.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK