Hopp til innhold

Frykter nye permitteringsregler

Regjeringen vil at fiskeindustrien ikke skal ha unntak for lønnsutbetaling ved permittering, nå slår de tillitsvalgte alarm.

Norway Seafoods Berlevåg

Nye regler for permisjonslønn kan koste fiskeindustrien dyrt, næringen selv frykter konkurser.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Å fjerne unntaket fiskeindustrien har fra permitteringsreglene vil bety kroken på døra for mange. Det frykter konserntillitsvalgt i Norway Seafoods, Bjarne Kristiansen.

Konserntillitsvalgt Bjarne Krisitansen i Aker Seafoods

Regelendringen vil koste Norway Seafoods om lag 22,5 millioner kroner, mener hovedtillitsvalgt Bjarne Kristiansen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Så langt har fiskeindustrien sluppet å betale dagpenger ved permitteringer, de ansatte har kunnet gå rett til NAV. Resten av næringslivet må betale dagpenger de første 10 dagene, regjeringen vil nå utvide dette til 20 dager. Totalt vil dette gi staten en innsparing på om lag 36 mill. kroner i 2014.

– Jeg tror de som har kommet med dette forslaget ikke har satt seg godt nok inn i problemene i industrien. Vi har en variert tilgang på råstoff gjennom året, og det er ikke uten grunn vi har dette unntaket, sier Kristiansen om forslaget.

Ekstrakostnad for bedriftene

Kristiansen har regnet ut at dersom Norway Seafoods skulle hatt like mange ute i permisjon like lenge som de har i år, men uten denne unntaksregelen, så ville det gitt en ekstrakostnad på 22,5 millioner kroner.

– I år har 548 ansatte i Norway Seafoods vært berørt av permitteringer, og det er litt over 700 ansatte i filetindustrien i Norge. Det sier jo litt om hvor viktig det er med gode rammebetingelser.

Kristiansen mener fiskeindustrien har andre forutsetninger enn landindustrien, og dermed må ha forskjellige rammevilkår.

– Man rår ikke over vær og vind, og vi har en regulering av fisket som gjør at man får det meste av råstoffet årets fire første måneder. Etter det er det bare korte perioder med råstoff.

– Må behandle næringene likt

Det er ønsket om lik behandling av forskjellige typer næring som ligger bak forslaget, det sier statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet, Amund Drønen Ringdal.

Han viser til at også andre typer næringer kan ha store sesongvariasjoner.

– Regjeringen ønsker å likestille fiskeindustrien med annen industri. Store sesongvariasjoner finnes også i andre bransjer. Da er det ikke rimelig at arbeidsgivere i kun en bransje skal særbehandles.

Likevel forstår Ringdal at ekstrakostnader kan virke skremmende på bedriftene. Han håper det vil være mulig å finne gode løsninger for å tilpasse seg endringene.

Johnny Ingebrigtsen

SV-politiker Johnny Ingebrigtsen er selv fisker, og frykter forslaget fra regjeringen.

Foto: Knut Åserud

– Jeg har forståelse for at tillitsvalgte i industrien synes at innstrammingene som kommer nå, er krevende. På kort sikt tror jeg bedriftene vil tilpasse seg endringene litt forskjellig. De som har mulighet vil kanskje strekke seg lengre for å få jevnere produksjon, andre vil kanskje øke andelen midlertidige ansatte. Samtidig er det viktig å ha for seg at dette er en næring som har slitt med dårlig lønnsomhet lenge, og at det er behov for tiltak som kan sikre stabilitet og lønnsomhet over tid.

Lover debatt på Stortinget

SVs stortingskandidat fra Finnmark, Johnny Ingebrigtsen ser ikke med blide øyne på forslaget. Han lover kamp når budsjettet kommer opp i Stortinget.

– SV er helt imot dette. Dette vil både bedriftene og kystsamfunnene tape på, og er kun for å gi skattelette til de rikeste.

For at endringen skal gå gjennom trengs det flertall på Stortinget, det er ikke Ingebrigtsen sikker på at regjeringen vil få.

– Uten at jeg har snakket med noen om dette så tror jeg det godt skal gjøres at Venstre og KrF går med på dette, sier Ingebrigtsen.