Nye regler gir oppsigelser

Det koster dobbelt så mye å permittere folk etter nyttår, nå blir folk sagt opp i stedet.

Rosenberg

Mang en plattformdel har blitt ferdigstilt på Rosenberg. Men i det siste har det vært mindre å gjøre.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Vi har ikke arbeid til alle våre ansatte, vi vet ikke hvor langsiktig det blir, sier daglig leder ved Rosenberg Services, Rolf Pettersen, til Aftenbladet.

Han legger til at bransjen som ofte tyr til permittering i roligere tider kjenner de nye permisjonsreglene som kom på kroppen.

– Lavere aktivitet kombinert med de nye permisjonsreglene gjør at vi dessverre må gå til det skrittet å si opp 16 av våre ansatte. Årsaken til at vi ikke har nok arbeid er at Rosenberg WorleyParsons er i ferd med å avslutte flere store prosjekter, og de har ikke lenger behov for å leie personell fra oss, sier Pettersen.

Dobbelt så dyrt

Han er leder for bemanningsselskapet Rosenberg Services som leier ut folk til arbeid på verftet utenfor Stavanger. Etter at nye permitteringsregler trådte i kraft fra nyttår må arbeidsgiver betale lønn dobbelt så lenge.

For Rosenberg services betyr en lønnsplikt på 20 dager i stedet for ti dager at det i praksis blir dobbelt så dyrt å permittere en ansatt. Og med litt roligere tider i bransjen er det også andre bedrifter som raskt kan få merke permisjonsreglene tror klubbleder, Roy Inge Nilsen, ved Verftsklubben på Rosenberg.

– Det er mange som har prosjekttørkeperiode nå, sier Nilsen.

Samme situasjon i 2009

Men til tross for roligere tider er det nok bare et spørsmål om tid før det blir mer å gjøre tror han.

– Vi er ganske sikre på at vi får arbeid fremover. Jeg tror ikke markedet er helt svart. Det dør litt ut nå, men det er flere prosjekter som er i den siste fasen i Korea og som skal hektes på plass. Vi var i den samme fasen i 2009, også plutselig snudde det rundt, sier Nilsen til avisen.