Hopp til innhold

Avviser juridisk ansvar for overgrep og omsorgssvikt

Misjonærbarn mener misjonsorganisasjonene må ta ansvar for at hun ble misbrukt på den norske skolens internat på Taiwan.

Advokat Christian Lundin, Arnfinn Løyning i Frikirken og Øyvind Aasland i Misjonssambandet

Advokat, Christian Lundin, for de saksøkte misjonsorganisasjonene. I bakgrunnen er Arnfinn Løyning fra Frikirken og Øyvind Aasland fra NLM.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Kvinnen var misjonærbarn på 80-tallet, og bodde på internat eid av fire misjonsorganisasjoner. Nå holder hun to av organisasjonene som drev skolen ansvarlig for overgrep under oppholdet.

– Det ligger et erstatningsansvar som følge av arbeidsgiveransvar, sa advokat Øystein Hus da han innledet tvistesaken i Stavanger tingrett i dag.

Han representerer kvinnen som totalt bodde 6,5 år på internat fordi foreldrene hennes var misjonærer på Taiwan. I løpet av skoleåret 1988–89 ble hun utsatt for overgrep av en lederperson ved internatet, en såkalt «husfar».

Avfeier juridisk ansvar

I 1993 erkjente husfaren at han hadde forgrepet seg på saksøker i et brev han skrev til henne. Hun skal likevel ikke før i senere tid ha innsett selv at det dreide seg om overgrep.

Saken er den eneste av de såkalte misjonærbarnsakene som har kommet til rettssystemet.

Advokat Øystein Husk

Advokat Øystein Hus som fører saken for kvinnen i 30-årene.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Norsk luthersk misjonssamband (NLM) har tidligere uttalt i sitt eget magasin at de beklaget måten barna ble adskilt fra sine foreldre under misjonæroppholdet, men de vil ikke ta juridisk ansvar for dette. De sitter nå som saksøkt sammen med Den evangelisk-lutherske frikirken (Frikirken) som begge skal ha hatt størstedelen av ansvaret for driften av internatet.

– De beklager på det sterkeste at hun ble utsatt for overgrep, det skulle ikke skjedd. Men denne saken gjelder spørsmålet om organisasjonene kan holdes erstatningsansvarlige for det som har skjedde, og det mener det at de ikke kan, sier Christian Lundin som representerer NLM og Frikirken.

– Avfeier de alt juridisk ansvar?

– Ja, de mener at det ikke er faktisk grunnlag for kravet, ei eller rettslig grunnlag for dette kravet. Uansett er kravet foreldet fordi det ligger altfor langt tilbake i tid, sier Lundin.

– Alarmerer på vegne av barna

Advokat Hus brukte mye tid i sin innledning på en IRIS-rapport som har undersøkt hvordan misjonærbarna hadde det på internat. En rapport han mener underbygger saken.

Hus la og frem et brev fra husfaren på den norske skolen på Taiwan på 80-tallet, hvor det blir beskrevet en situasjon hvor barna får for lite voksen oppmerksomhet.

– Barna har udekket behov for voksenkontakt. Det er på vegne av barna at vi alarmerer og ber om mer assistanse.

Hus mener dette underbygger omsorgssvikten som fant sted ved skolen.

Både overgrepet, omsorgssvikt og håndteringen av saken etter at den ble kjent, skal behandles i saken.

18 vitner skal forklare seg i saken, som skal vare i fire dager. Flere av vitnene er profilerte innen de ulike misjonsorganisasjonene.

Flere nyheter fra Rogaland