NRK Meny
Normal

Kartlegger misjonærbarns oppvekst

Det Norske Misjonsselskap (NMS) og Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) skal nå granske oppvekstvilkårene til elever som har gått på organisasjonenes skoler i utlandet.

Bibelen
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Over 2.500 tidligere elever får i disse dager tilsendt en spørreundersøkelse fra misjonsorganisasjonene hvor de blir bedt om å svare på spørsmål om deres oppvekst i utlandet. I følge NMS og NLM er denne kartleggingen historisk og har aldri vært gjort i denne størrelsesordenen før. Bakgrunnen for kartleggingen er at mange misjonærbarn sliter med traumer fra tiden på internatskole i utlandet.

Første undersøkelsen i Norden

Flere misjonsorganisasjoner innrømmer at oppveksten til mange misjonærbarn påførte dem smerte og traumer. I mars 2008 la Normisjon frem sin rapport etter å ha undersøkt oppvekstvilkårene til 450 norske barn som gikk på organisasjonens skoler i Nepal, India og Ecuador. Undersøkelsen var den første av sitt slag i Norden.

I undersøkelsen kom det frem at rundt en fjerdedel av barna som gikk på Normisjons internatskoler ble utsatt for omsorgssvikt og krenkende opplevelser ved skolene.

Etter undersøkelsen har Normisjon beklaget at organisasjonen ikke hadde kvalitetsrutiner som fanget opp svikt og problemer.

Vil boikotte undersøkelsen

Kartleggingen som NMS og NLM nå starter provoserer flere tidligere misjonærbarn. Interessegruppen for tidligere elever ved den norske skolen i Japan (IDNSJ) mener undersøkelsen fortrenger et virkelig oppgjør med fortiden. Flere internatbarn har gjennom flere år informert misjonsorganisasjonene og arbeidet aktiv for at misjonen skal ta et oppgjør med internatdriften, uten å bli hørt.

- IDNSJ hadde jevnlige møter med fem misjonsorganisasjoner, deriblant NMS og NLM, i over ett år for å utarbeide forslag til et opplegg som skulle sikre et oppgjør for internatbarna. Nå mener interessegruppen til internatbarna i Japan at NMS og NLM bryter dette samarbeidet når organisasjonene velger å gå ut med en egen undersøkelse, sier talsmann Harald Eraker.

Eraker sier at interessegruppa føler seg overkjørt av de to organisasjonene og at flere tidligere elever ved skolene kommer til å boikotte undersøkelsen som NMS og NLM nå setter i gang.

Eraker, som har sett undersøkelsen, mener den er overfladisk og lite relevant. Den inneholder for eksempel spørsmål om hvilket forhold man har til kristendommen i dag og om man selv mener livet har vært vellykket eller ei.

- Å bli bedt om å evaluere livet sitt på måten er bare provoserende og irrelevant i forhold til viktige spørsmål om omsorgssvikt og overgrep på internatskolene i utlandet, sier Eraker.