Hopp til innhold

For Guds skyld

Først etter 50 år orker Grete å fortelle om sin oppvekst som misjonærbarn ved internatskole i Japan. Hun er ikke alene om å oppleve overgrep og omsorgssvikt i misjonssammenheng.

Grete Salomonsen Hynnekleiv og Kari Grasmo har felles minner fra internatskolen.

Grete Salomonsen Hynnekleiv og Kari Grasmo har mange vonde minner fra internatskolen i Japan.

Foto: Leif Kristian Hatland / NRK

— Hvordan kunne de sende alle barna til en skole langt borte? Sine egne barn? spør Grete Salomonsen Hynnekleiv (59).

Foreldrene var misjonærer i Japan, og hun og de fire søsknene ble sendt på den Norske Skolen i Japan. Hun har ventet i 50 år med å fortelle hvordan hun hadde det. — Jeg var så lojal mot misjonen og mine foreldre.

Kallet viktigst

Grete Salomonsen Hynnekleiv og Mari Salomonsen.

- Vi måtte følge kallet, forteller Gretes mor, Mari Salomonsen.

Foto: Leif Kristian Hatland / NRK

— Det viktigste for oss var å følge det kallet vi hadde fått, sier Mari Salomonsen (88). — Hvis jeg hadde trosset de andre og hatt barna hjemme og på japansk skole, så hadde det blitt en revolusjon i den lille flokken der ute, sier moren.

Det tidligere misjonærbarnet ser at foreldrene ikke hadde noe valg, at både hun og foreldrene var offer for et system. — Det var misjonen som styrte og regjerte over mine foreldres liv, sier Grete.

Tar oppgjør

Nå ønsker Grete Salomonsen Hynnekleiv et oppgjør med misjonen. Hun ønsker å legge barndommen bak seg; for sin egen del og for sin mor. Faren døde for flere år siden. Hun krever en økonomisk erstatning på linje med det barna på barnehjem har fått.

Filmer egen sorg

Grete Salomonsen Hynnekleiv som liten

Grete Salomonsen Hynnekleiv som liten.

Foto: Privat

Grete Salomonsen Hynnekleiv jobber som film- regissør og manusforfatter. Hun har laget filmene om Kamilla og tyven, og arbeider nå med en kinofilm om gutten Yohan.

— Alle filmene mine handler om barn som blir sendt bort, og hva det betyr for dem. — Først nå ser jeg at jeg hele tiden har laget film om meg selv og min egen barndom, sier Salomonsen Hynnekleiv.

Deler historie

I dokumentaren ”For Guds Skyld” forteller hun om omsorgssvikt og seksuelle overgrep på internatet i Japan. Vi møter også hennes søster Britt Helsvig og skolevenninnen Kari Grasmo.

De forteller alle om seksuelle overgrep på skolen. En tidligere rektor og lærer på skolen har innrømmet overgrep. Han ble ikke dømt og døde kort tid etter at overgrepene ble kjent.

— Jeg ønsker bare en verdig avslutning, også for andre misjonærbarn, sier Grete Salomonsen Hynnekleiv. Barnehjemsbarna har fått fra 200 tusen kroner til en million kroner for omsorgsvikt og seksuelle overgrep på barnehjem.

Nå ber Salomonsen Hynnekleiv eierne av den norske skolen, Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband og Frikirken, om å ta samme ansvar som stat og kommune har gjort.

Utsitt av maleriet "Internatskole" av Kari Grasmo.

Utsnitt av maleriet 'Internatskole' av Kari Grasmo (fra filmen).

Foto: Leif Kristian Hatland