NRK Meny
Normal

Ti av ti Gladmat-boder brøt reglene

Samtlige matboder som Skatt Vest sjekka under Gladmatfestivalen i Stavanger, brøyt kontantsalgreglene.

Gladmat 2013

Be om kvittering, er Skatt Vests beste råd til forbrukere. Flere utstillere under årets Gladmat i Stavanger registrerte ikke kontantomsetninga slik de skulle.

Foto: Siri Wichne Pedersen/NRK

– Det var ganske nedslående, med tanke på at vi i forkant, sammen med Gladmat, sendte ut informasjon om hva som er krava i forbindelse med kontantsalg fra bodene, sier Marta Johanne Gjengedal, avdelingsdirektør i Skatt Vest.

Da matfestivalen Gladmat gikk av stabelen i Stavanger i slutten av juli, var Skatt Vest på kontroll hos ti av utstillerne. De har ikke mistanke om at pengene fra bodsalget gikk rett i lomma til dem som sto for salget, men salget blei likevel ikke gjennomført slik det skal.

Marta Johanne Gjengedal

Marta Johanne Gjengedal.

Foto: Skatt Vest

– Be om kvittering!

Kontrollene avdekka at utstillerne ikke registrerte kontantomsetninga fortløpende, ifølge Gjengedal. Stavanger Aftenblad har tidligere omtalt at avisas matanmelder fikk flere kreative kvitteringer under festivalen; blant annet på en post-it-lapp.

Gjengedal sier at kundene kan være med på å påvirke på en enkel måte.

– Når vi som forbrukere kjøper mat og andre forbruksgjenstander, er det viktig at vi ber om kvittering. Forbrukerne har rett til dette. Det er viktig for å bidra til at de som driver med salg, dokumenterer salget fortløpende, sier avdelingsdirektøren.

– Og dermed også unngå svart økonomi?

– Det er klart at det bidrar til å minske risikoen, fastslår hun.

Utstillerne får pålegg

De ti utstillerne som blei kontrollert, var utvalgt på forhånd. Skatt Vest hadde informasjon om at de ikke fulgte regelverket fullt ut, ifølge Gjengedal. De ti kan nå risikere ei ekstraregning som følge av regelbruddene.

– Vi skal gjennomføre etterarbeid på kontrollene, og utstillerne vil få reaksjoner i form av pålegg om hvordan de skal gjøre det. Vi vil sjølsagt også se om vi skal etterberegne skatter og avgifter på bakgrunn av det vi har sett, sier hun.

Prosjektleder i Gladmat AS, Lena Antonius, sier festivalledelsen er opptatt av at reglene blir fulgt.

– For oss er det viktig kontanthåndtering skal foregå i henhold regelverket. Vi vil fortsette samarbeidet vi har med Skatt Vest, og legge til rette slik at alle utstillere gjør dette neste år, sier Antonius.