Taxikunder føler seg utrygge på grunn av råkjøring

En ny ordning på Stavanger lufthavn Sola sørger for at drosjesjåførene får beholde plassen sin i køen dersom de tar turer som varer under tolv minutter.

råkjøring taxi

Drosjesjåfør Nick Tvedt og leder i Norges Taxiforbund avdeling Rogaland, Solveig Nærland, mener det er synd at noen råkjører.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Nordre avkjøring til Forus er på grensen. Hvis de kjører fort, kan de muligens rekke det, sier drosjesjåfør Nick Tvedt.

Han spekulerer i hvor langt en taxi kan komme seg fra Stavanger lufthavn Sola og tilbake innen tolv minutter. Klarer drosjesjåførene dette, trenger de nemlig ikke å stille seg bakerst i køen når de ankommer flyplassen igjen.

– Det er en stor trøst spesielt på kveldene når vi står over to timer i kø, men vi har noen råtasser i næringen – det kommer man ikke unna, sier Tvedt.

Etter at den nye regelen ble innført i sommer, har drosjeselskapene og Avinor fått tilbakemeldinger fra kunder som har opplevd råkjøring, og at de nærmest har blitt kastet ut av drosjen ved ankomst.

Taxisjåfør

Drosjesjåfør Nick Tvedt mener den nye køordningen er en stor trøst. Spesielt når han må stå i kø i over to timer.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Har fått flere klager fra opprørte kunder

Intensjonen med den nye køordningen, som gir sjåførene køplassen sin tilbake hvis de er tilbake innen tolv minutter, var å oppmuntre drosjesjåfører til å ta kortere turer fra flyplassen.

– Det var veldig mange passasjerer som ikke fikk taxi til de nærmeste hotellene fordi sjåførene syntes det var for kort å kjøre, sier Elisabeth Strømstad, kommersiell sjef ved Stavanger lufthavn Sola.

For mange sjåfører var det nemlig ikke verdt det å ta de korte turene. Da mistet de bare plassen sin i den lange køen.

– Vi er godt kjent med klagene og at sjåførene har utnyttet denne ordningen og tatt rundturer via Forus. Noen passasjerer føler seg ikke trygge, og det er ugreit at de ikke har gode drosjeopplevelser, sier Strømstad.

Taxisak

Kommersiell sjef ved Stavanger lufthavn Sola, Elisabeth Strømstad, mener det er ugreit at kundene ikke har gode drosjeopplevelser.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Setter ned grensen til ti minutter

Nedgangen i oljenæringen og færre flyvninger til og fra Stavanger lufthavn Sola fører til unormalt lange køer av drosjer på flyplassen. Derfor ønsker Norges Taxiforbund avdeling Rogaland å ha en køordning.

Taxisak

Solveig Nærland sier at de fra mandag av vil gjøre endringer på grunn av de uheldige utslagene den nye ordningen har hatt så langt.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Likevel sier leder Solveig Nærland at de fra mandag av vil gjøre endringer på grunn av de uheldige utslagene den nye ordningen har hatt så langt.

– Noen sjåfører har kjørt litt for fort for å rekke tilbake innen tolv minutter, og derfor velger vi nå, i samarbeid med Avinor, å sette ned til ti minutter, sier Nærland.

– Men er det ikke fare for at de kjører enda fortere da?

– Vi ønsker ikke at noen skal kjøre for fort, og vi får vurdere fortløpende hva vi skal gjøre videre dersom det blir tilfellet.

Taxi

En ny regel som har blitt innført for taxiene på Stavanger lufthavn Sola har fått uventede konsekvenser.

Foto: Mathias Oppedal / NRK