Hopp til innhold

Fiskefarm mener ConocoPhillips må ta sin del av skylda

Daglig leder i Raunes fiskefarm håper kravet mot oljeselskapet ConocoPhillips ikke er foreldet når saken starter i Stavanger tingrett 20. januar.

AF Decom

AF Decom i Vatsfjorden er et av stedene langs kysten oljeselskapene kan få hugget opp gamle og utrangerte plattformer. Men opphuggingen har gitt store skader mener naboen som nå tar oljeselskapet ConocoPhillips til retten for forurensningen som skal ha kommet fra opphugging av selskapets utrangerte utstyr.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Raunes fiskefarm tar oljeselskapet ConocoPhillips for retten og håper på erstatning etter forurensing.

– Det er ikke mulig med sameksistens sånn det er nå, så håpet er å få utbetalt erstatning så vi kan finne et annet sted å drive, sier Frode Bjelland som er daglig leder for Raunes fiskefarm i Vatsfjorden.

Bedriften har gått til sak mot oljeselskapet ConocoPhillips, og 20. januar møtes partene i retten. Hvis det er grunnlag for å fortsette kan saken gå til april.

– Grunnløse påstander

Og selv om ConocoPhillips ikke vil kommentere innholdet i saken sier kommunikasjonsdirektør Stig Kvendseth at de mener påstandene er grunnløse.

Det har lenge vært konflikt i Vatsfjorden mellom fiskefarmen og opphuggingsbedriften AF Decom, men etter flere runder i retten for et par år tilbake endte avgjørelsen fra Høyesterett med at AF Decom ble frikjent.

Nå håper Bjelland at nye opplysninger som har kommet frem etter det kan være nok å for å stille operatør og eier av deler som ble hugget opp i fjorden til ansvar.

– Det er en del faktiske forhold som ikke stemmer lenger, så da er ikke dommen i Høyesterett så mye verd. Derfor vil vi føre en selvstendig sak mot ConocoPhillips med korrigerte faktiske forhold, sier Bjelland.

– Feil grunnlag

Derfor skal Stavanger tingrett nå 20. januar vurdere om det er grunn til å behandle saken videre, og om fiskefarmen har grunn til å føre nok en sak. I det tilfellet blir saken gående i over tre uker i mars og april.

Forrige gang fiskefarmen gikk til sak vant de i tingretten, men den gang anket AF Decom. Men lagmannsrettens frikjennelse av opphuggingsbedriften ble gjort på feil grunnlag mener Bjelland.

Han mener tanken om at de to bedriftene kan eksistere sammen ikke stemmer, og at det nå finnes mer dokumentasjon som kan gi fiskefarmen medhold gjennom hele rettssystemet.

Saken starter i Stavanger tingrett 20. januar, og hvis kravet ikke er foreldet vil saken tas opp igjen 24. mars.