Hopp til innhold

Frykter forurensning fra Ekofisk-vraking

Når Ekofisk-rør toger inn til AF Decom 17.mai, kan det ta med seg radioaktivitet og kvikksølv. Nå frykter miljøbevegelsen at dette havner i lufta hvis rørene skjæres opp.

AF Decom hogger opp gamle oljeinstallasjoner ved anlegget i Vats.

Gamle oljeinstallasjoner møter livets slutt ved AF Decom i Vats. Nå frykter Norges miljøvernforbund at opphuggingen fører til farlige utslipp.

Foto: Miljøvernforbundet

- Det må ikke kuttes opp sånne rør i Vats, med mindre det gjøre under lukkede forhold for å hindre utslipp til luft, sier jurist i Norges miljøvernforbund, Jon Bakke.

Natt til 17. mai kommer 800 meter 30 tommers rør inn til kai ved AF Decom i Vatsfjorden. Disse skal kuttes opp etter at de blir levert, og spørsmålet er hva kuttingen vil betyr av utslipp.

Les også: Nei til AF Decom

Nært drikkevannskilden

- Det frigjøres både støv og partikler som spres i området, og AF Decom ligger så nærme drikkevannskilden til Vats. Bare der er det en kjempe problemstilling, sier Bakke.

Tore Falk er pressekontakt i operatørselskapet for Ekofisk, ConocoPhillips, og han sier dette må behandles forsiktig.

Les også: AF Decom frikjent som miljøsynder

- Dette er hovedsakelig forskjellig stålprodukter, som inneholder elementer fra produksjon, samt en rørledning som tidligere transporterte olje og gass. Mye av det er så gammelt at eksakt informasjon ikke finnes. ConocoPhillips har derfor forutsatt at dette behandles om miljøskadelig avfall, sier Falk.

Bakke hos miljøvernforbundet forteller at det dreier seg om lavradioaktive avleiringer etter produksjon av olje og gass i rørene.

- Det andre vi frykter er kvikksølv, og det er i større mengder enn det man kanskje er klare over. I tillegg er det dette som er på utsiden. Svært få vet hvilke stoffer som frigjøres når dette brenner, sier Bakke.

Les også: Radioaktivt utslipp ved drikkevann

Utslipp AF Decom

Slik ser det ut når skjærebrennerne brukes ved anlegget i Vats. Anlegget har ikke tillatelse til å slippe ut til luft.

Foto: privat

Stor økning av utslipp

AF Decom har ikke bestemt om rørene skal kuttes med skjærebrenning eller klippes.

I en periode på et par år har røyk fra skjærebrenning noen ganger ligget over Vatsfjorden. Målinger Niva har utført viser at spredning av kvikksølv via luft har økt fra en radius på 300 meter i 2009 til en radius på 1.500 meter i 2010.

Les også: Økt kvikksølvutslipp ved AF Decom

Mengden kvikksølv målt i mose er 25 ganger større i samme periode.

- Det er tydelig hvem som er kilden, og det er ingen tvil om at dette spres seg. Selv om de tar godt vare på det som går til vann og land, så har de ikke kontroll på det som slippes ut til luft, sier Bakke.

Les også: - Bryter utslippstillatelsen

Opphuggingsselskapet AF Decom har klart definerte grenser for hva som skal slippe ut til sjø, til luft derimot skal det ikke forekomme utslipp står det i tillatelsen.