NRK Meny
Normal

Nesten halvparten sa nei til lærerutdanningen

Streiken kan være årsaken til at nesten halvparten av plassene er tomme, sier instituttleder ved Universitetet i Stavanger.

Kantina i Arne Rettedals Hus ved Universitetet i Stavanger

47 av 80 takket nei til studiepass på allmennlærerutdanningen ved Universitetet i Stavanger i år.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Elin Thuen

Elin Thuen, instituttleder ved allmennlærerutdanningen ved Universitetet i Stavanger

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det er veldig synd at så få takket ja til tilbudet om studieplass. Vanligvis er det flere som takker ja enn det var i år, så det var overraskende, sier leder ved institutt for allmennlærerutdanning ved Universitetet i Stavanger (UiS), Elin Thuen.

I sommer da søkertallene var klare, var UiS godt fornøyde, for søkertallene var bedre enn på lenge. Men, studentene må ha minimum tre i karakter i norsk, matte og engelsk for å være kvalifisert. Dermed var det bare 80 av de 130 søkerne som stod igjen som reelle søkere.

– Mye negativ oppmerksomhet

Av de søkerne som stod igjen og fikk tilbud, takket nesten halvparten nei til plassen.

– Vi vet det ikke sikkert, men en av årsakene til at mange takket nei, kan være den pågående konflikten mellom lærerne og KS. Det har ført til mye negativ oppmerksomhet på læreryrket, sier Thuen.

Dette gjelder lærerutdanningen for 1.–7. klassetrinn. For 5.–10. klassetrinn er nesten alle studieplassene besatt.

Fra og med i morgen har Utdanningsforbundet varslet at ytterligere 851 nye lærere tas ut i streik. Da vil anslagsvis 9000 lærere være borte fra jobb.

Vurderer deltidsstudium

Universitetet jobber kontinuerlig med å være attraktive for studenter, og nå vurderes et helt nytt tilbud for å sikre flere lærerstudenter.

– Ved å tilby et deltidsstudium, kan vi nå eldre folk som er etablert med familie og bor litt lenger borte. Da vil det bli undervisning i samlinger og nettstudier, sier Thuen.

Hun understreker at dersom det er noen som er kvalifisert til lærerstudiet og som kan tenke seg dette, er det fortsatt mulig å melde seg og få plass.

Utdanningsforbundet bekymret

Gunn Reidun Tednes-Åserød

leder i Utdanningsforbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Åserød

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Også utdanningsforbundet er bekymret for det lave antallet lærerstudenter i Stavanger.

– At nesten halvparten av plassene er ledige, er bekymringsfullt, ikke minst med tanke på at det er varslet en lærerkrise om få år. Dette gjør det ikke bedre, sier Gunn Reidun Tednes-Åserød som er leder i Utdanningsforbundet i Rogaland.

Hun mener det nå er viktig å få en avtale som skaper ro, som gjør lærerne motiverte og som gjør at de snakker fram yrket de er så glade i.

– Det har vært mye uro rundt læreryrket de siste årene, og det har dessverre eksplodert etter at KS overtok, sier Tednes-Åserød.

Biblioteket ved Universitetet i Stavanger

Det blir mindre kamp om pensumbøkene på universitetsbiblioteket i Stavanger.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK