Hopp til innhold

Varsler alvorlig lærermangel i 2020

Norge kan mangle nesten 20 000 lærere i 2020, melder SSB. Nå skal skoleelever lokkes til å velge lærerutdanning.

Klasseromsundervisning

Flere lærere som når pensjonsalder på få år kan utløse lærermangel i Norge.

Foto: Åserud, Lise, Lise Aaserud / SCANPIX

Frode Ottosen er lærer på Sola videregående skole, men han blir 64 år i år og har planer om å gi seg i 2015.

– Jeg trives godt, og har ikke noe umiddelbart ønske om å slutte i skolen. Det er veldig mange i skolen som er i min aldersgruppe som går av mer eller mindre samtidig, så det er ganske sikkert at det blir et bemanningsproblem i skolen,

Kan mangle 20 000 lærere i 2020

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi i verste fall kan mangle mellom 18 og 20 000 lærere i 2020, altså om bare åtte år.

Inger Sofie Hurlen

Inger Sofie Hurlen, leder for Rogalandsgnisten.

Foto: John Gunnar Skien / NRK

– Det er så alvorlig at vi kan risikere å ikke ha nok faglærte lærere til skolebarna, sier Inger Sofie Hurlen, prosjektleder i Rogalandsgnisten.

Rogalandsgnisten er et partnerskap med sentrale parter i skolesektoren, fylkeskommunen og kommunene i Rogaland. Nå starter kampanjen i hele fylket, og i landet ellers, for å få elever i videregående skole til å velge lærerutdanning.

– Ikke alle kan bli lærere

Til tross for store kull av fremtidige lærere på flere universitet og høyskoler er det ikke nok fremtidige lærere i landet. Det vil Hurlen, med flere, gjøre noe med.

– Det er vel første gang det er gjort innenfor et yrke. Det er et læreryrke, det er ikke en utdanningsinstitusjon eller et firma som rekrutterer, men vi rekrutterer til et yrke som heter lærer, sier hun.

Kampanjen ønsker ikke å rekruttere alle, men å finne dem som lurer på om læreryrket kan være noe for dem.

– Alle kan ikke bli lærere, for det er ikke for alle, og ikke alle vil bli det.

– En utrolig givende arbeidsplass

Sola-lærer Frode Ottosen har bare gode ord om yrket han snart forlater.

– Jeg vil svært gjerne anbefale folk å jobbe i skolen. Det er utrolig givende. Ingen arbeidsdag er lik og det skjer alltid ting. Du har også nærkontakt med ungdom, noe som er en veldig fin ting. Og du har et godt kollegialt samarbeid og fellesskap, sier Ottosen.