NRK Meny
Normal

Snoren er like hel, men T-forbindelsen er åpnet

T-forbindelsen er åpnet, men selve snorklippingen «skar seg» bokstavelig talt for fylkesordføreren.

Torsdag ble T-forbindelsen og den undersjøiske tunnelen mellom Karmøy og Tysvær høytidelig åpnet. Fylkesordfører Janne Johnsen (H) og tidligere Karmøy-ordfører Kjell Arvid Svendsen klippet snora.

VIDEO: Snorklipping for T-forbindelsen

– Alt er åpnet i T-forbindelsen. Det er bare jeg som ikke har helt dreisen på kniven, sier fylkesordfører Janne Johnsen.

Da snorene til de tre armene i T-forbindelsen skulle skjæres over, oppsto det komplikasjoner. Tidligere Karmøy-ordfører Kjell Arvid Svendsen klarte greit å kutte sin del av snoren, mens fylkesordfører Janne Johnsen rett og slett ga opp.

T-forbindelsen

Fylkesordføreren åpnet T-forbindelsen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Da fanfaren og jubelen nådde klimaks, måtte hun rett og slett kaste snoren fra seg, og den var like hel. Johnsen hadde nemlig fått utdelt kniv, og ikke saks.

– Jeg vet ikke hvorfor, men i dag var det kniv. Jeg er vant med å håndtere saks, men tydeligvis ikke kniv, sier fylkesordføreren.

– En helt ny epoke

T-forbindelsen omfatter undersjøiske tunneler under Karmsundet og Førresfjorden, mellom Tysvær og Karmøy. Tunnellengden er total rundt 8,9 kilometer. I tillegg kommer 9,8 kilometer vei fram til E134.

– Dette er starten på en helt ny epoke for alle dem som jobber og bor her.

Fylkesordføreren minnet også om at T-forbindelsen er Rogalands hittil største veiprosjekt.

– Dette er prosjektet vi har brukt mest penger på i fylket noen gang, sier hun.

Sigve Stangeland var første bilist gjennom T-forbindelsen fra Karmøy til E39 i Tysvær. Torsdag ble tunnelforbindelsen høytidelig åpnet.

VIDEO: Det er ikke bare bare å være den første bilisten som kjører gjennom en undersjøisk tunnel. Sigve Stangeland ble grundig fotografert og intervjuet før kjøreturen.

– Kona kommer til å glede seg mest

For dem som bor sør for Håvik på Karmøy, og som skal til Kårstø eller Stavanger, blir veien 23 kilometer kortere. Mellom Stavanger og Haugesund blir veien 5 kilometer kortere.

– Jeg sparer en time til sammen fram og tilbake til jobb hver dag. Det er kona som kommer til å glede seg mest. Nå kan jeg bidra mer i hjemmet, sa Sigve Stangeland.

Han ble første bilist gjennom tunnelen etter åpningen, og gjorde seg klar til å kjøre gjennom T-forbindelsen litt etter klokken tolv i dag.

Stangeland bor på Karmøy og jobber på Kårstø. Dermed får han betydelig kortere vei til arbeidsstedet etter at den nye veistrekning mellom Karmøy og Tysvær åpnet torsdag formiddag.

Første bilist får blomster

Sigve Stangeland fikk overrakt blomster før han som første bilist kjørte gjennom T-forbindelsen torsdag.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK
Første bil gjennom T-forbindelsen

Sigve Stangeland fikk æren av å kjøre den første bilen gjennom T-forbindelsen

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Stangeland var på vei til et møte på Kårstø da han havnet først i køen av dem som skulle kjøre gjennom T-forbindelsen. Blomstene han fikk og alle intervjuene han ga kom overraskende.

Likevel var han ikke i tvil om at dette var en stor dag.

– Jeg har vel ventet på dette i fjorten år, siden jeg begynte på Kårstø, sier Stangeland.

– Nå henger vi sammen for alltid

Karmøy-ordfører Åse Simonsen gledet seg over at kommunene på Haugalandet nå blir bundet sammen av den nye veiforbindelsen.

T-forbindelsen endte med en prislapp på 1,9 milliarder kroner i stedet for 600 millioner som først planlagt

I utgangspunktet skulle prosjektet stått ferdig før nyttår i fjor. Det skjedde ikke.

Forrige åpningsdato 29. mai kom og gikk, men i dag 5. september åpnet endelig tunnelen.

T-forbindelsen åpner

T-forbindelsen åpner