NRK Meny
Normal

Streik stanser feilretting i strømnettet

380.000 strømkunder kan bli uten hjelp dersom de skulle miste strømmen. Streiken blant energimontørene blei trappa opp mandag. Etter snart fem uker har konsekvensene begynt å melde seg

Streikende energimontører

De streiker for å beholde hviledagene sine. Fra venstre Kristian Serigstad, Einar Opstad og Ove Mong, energimontører ved Jæren Everk i Hå, som slutta seg til streiken mandag morgen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Over 1000 ansatte i 73 elverk over hele landet er i streik fra mandag morgen. Da blei streiken ved bedrifter som er organisert i KS-bedrift, trappa kraftig opp.

Det rammer feilsøk og feilretting, men også en rekke andre oppgaver.

– Det gjelder blant annet vedlikehold av strømnettet, sjekk av gatelys som vi skulle ha gjort på denne tida, og levering av byggestrøm til de som skal bygge hus, sier elverkssjef Tor Bjarne Smedsrud ved Suldal elverk.

Retter ikke feil

Der har 16 montører organisert i El og It-forbundet allerede streika i tre uker. Fra mandag er også elverk i en rekke andre kommuner ramma.

Birger Høyland

Elverkssjef Birger Høyland i Jæren Everk må klare seg uten alle sine sju montører etter at El og IT-forbundet utvida streiken mandag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I Rogaland gjelder det Jæren elverk i Hå, Forsand elverk og Skånevik Ølen kraftlag.

– Feil blir ikke retta hvis det ikke står om liv og helse. Det kan være feil på en transformatorkurs, et tre som har falt over linja eller lignende, sier distriktsleder i El og IT-forbundet i Rogaland, Arvid Erga.

Vil søke dispensasjon

I Suldal har de foreløpig har de unngått de store strømbruddene.

– Været har vært med oss, så foreløpig er det fem kunder som har mista fiber-tilgangen, sier elverkssjef Tor Bjarne Smedsrud.

Strømbrudd er også frykten hos elverkssjef Birger Høyland ved Jæren Everk i Hå.

– Vi kommer til å være ganske raske med å søke dispensasjon hvis noen mister strømmen. Så blir ansvaret for strømsikkerheten her i Hå opp til El og IT-forbundet, sier han.

Haugaland kraft

Alt vedlikehold og retting av feil i strømnettet er stansa hos de elverka som er organisert i KS. Bedrift. Det kan ramme opptil 380.000 strømkunder. Illustrasjonsbilde

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Også kontoransatte

I tillegg til energimontørene, streiker også kontoransatte organisert i fagforbundet Delta. To blir tatt ut i Hå onsdag, mens to allerede streiker i Suldal.

– Det betyr at vi ikke får sendt ut fakturaer til kundene. Ordinær lønnsutbetaling er også stansa, men de ansatte som ikke streiker, har fått penger via en ordning med banken, sier Smedsrud.

Vil beholde hviledager

Streiken i elverka handler om avspaseringsordninga montørene har for beredskapsvakter. Til nå har de fått tre hviledager etter sju døgn i beredskap. Dette vil KS-bedrift redusere til to dager, sier Arvid Erga i El og IT-forbundet.

– Det går vi ikke med på. Når strømmen går, forventer publikum selvsagt at den skal komme fortest mulig tilbake, så da er det bare å rykke ut. Og det er tøft å være på vakt i dag. Det er mye mer ekstremvær og flere tunge jobber ute i felten for montørene, så de trenger denne avspaseringstida, sier Erga.

Motparten, KS-bedrift, mener antall hviledager må behandles lokalt.