Stavanger kommune er drittlei

«Vi trenger dessverre ingen dønninger inn fra verdenshavene for å se plast flyte i det grønne Stavanger. Det holder lenge med noen av dere som lufter hunder.»

Hundebæsj

Så mange poser med hundebæsj fant Ståle Madland Schjelderup etter en halvtimes rydding langs en tursti.

Foto: Stavanger kommune

Dette skrev Stavanger kommune på sin Facebook-side onsdag.

Da hadde kommunikasjonsrådgiver Ståle Madland Schjelderup tatt seg en tur på en snau kilometer langs en tilfeldig valgt turvei, nok til å samle sammen alle posene med hundedritt som du ser på bildet.

Torsdag 3. mai skal hele Rogaland ut og rydde avfall i det grønne etter initiativ fra NRK Rogaland. Alle inviteres til å sette av noen timer for å plukke søppel i grøntområdene. Schjelderup tok sin dugnadsinnsats i forkant for å inspirere andre til å bli med på selve ryddedagen.

Alle kan bidra. Hele Norge rydder torsdag 3. mai.

Det er NRKs Johan Mihle Laugaland som har tatt initiativ til ryddeaksjonen. Han plukker plast både til og fra jobb – og er ikke redd for at andre skal tro at han er en «tomsing».

– Jeg gikk ikke akkurat og lette nøye, men likevel fant jeg alt dette. De fleste klarer heldigvis å ta med seg posene til nærmeste dunk, men dessverre er det noen som slenger dem fra seg ute i naturen, sier Schjelderup.

«Det aller, aller meste av avfallet langs stien var disse svarte, triste påminnelsene om dere som er blant byens ivrigste turgjengerne, men som ødelegger turopplevelsen for andre. Dere som sikkert er glade i deres egne dyr, men forsøpler leveområdene til rådyr, hegre, sivhøne, vipe, grågås, ekorn og mange andre arter», heter det i Facebook-innlegget.

– Antall dunker er ikke problemet

Kommunen mener det ikke er avstanden mellom avfallsdunker som er problemet. Posene finnes over alt i busker og kratt, også like ved beholderne.

«Hele Stavanger trenger at dere posekastere leter fram en varig vilje til å tenke lengre enn snuten. Selv når det ikke er avfallsdunk i nærheten. Selv når ingen ser dere. Vi trenger at dere tar posene med til egen søppeldunk ganske enkelt fordi dere bryr dere om byen deres. Fordi dere innser hvor viktige de små handlinger deres er for dyra som lever her og for små Stavanger-borgerne som skal arve den flotte bynaturen etter oss. Intet mindre», skriver kommunen.

Vil ha ansvarlige hundeeiere

I Facebook-innlegget spør Schjelderup om det er for mye forlangt å ta med seg hundedritten til nærmeste avfallsdunk.

– Tenk på oppgaven til de som har bestemt seg for å rydde verdenshavene for plast. Begynn å ta ansvar for alle sidene ved å eie hund. Og ved å være innbygger i Stavanger, er kommunens sluttappell.