Statsministeren vil ikke friskmelde arbeidsmarkedet

Erna Solberg besøker denne uken deler av landet som er hardt rammet av økt arbeidsledighet. Brexit skaper ytterligere usikkerhet for dem som er uten jobb.

Statsminister Erna Solberg møter arbeidsledige i Stavanger
Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Vi skal ikke friskmelde den situasjonen vi er i, for det er fortsatt tøft. Det er usikre tider for øyeblikket. Vi vet ikke hvordan den europeiske økonomiske utviklingen går etter Brexit. Det kan gå bra, det kan gå dårligere, og det vil ha en virkning på norsk økonomi.

Det sa statsminister Erna Solberg da hun kom til Stavanger mandag.

Les også: Avskjeden med oljebransjen kan bli varig

Les også: 4000 færre arbeidsledige siden januar

– Det jeg er ute etter er rett og slett å høre om hvordan situasjonen er. Jeg vil snakke med folk om ledighetssituasjonen, men også med dem som har fått tiltak, og nyansetter, sier Solberg.

– Holder hodet høyt

I Rogaland er nå vel 11 000 personer helt uten arbeid. Det utgjør 4,3 prosent av arbeidsstyrken, og er en økning på hele 45 prosent i løpet av det siste året. Dessuten er nesten 2000 personer i fylket på arbeidsmarkedstiltak.

Per Ivar Andersen
Foto: Ingvald Nordmark / NRK

En av dem som er ledige er Per Ivar Andersen. Han er elektroingeniør og flyttet til Rogaland i 2012, i et marked som var veldig bra.

– Nå er jeg aktiv jobbsøker, med en kar på 16 måneder hjemme, forteller han.

Andersen mener han er en ressurs, med en allsidig bakgrunn.

– Jeg holder hodet høyt og er innom rekrutteringsbyråer og konsulentselskaper som jeg til og med har vært engasjert gjennom, forteller han.

Les også: Flere unge får rett til videregående opplæring

Andersen var en av dem som mandag morgen møtte statsministeren.

– Det er alltid vondt å møte mennesker som har lyst til å bidra, men som ikke får mulighet til det. Jeg håper jo at de får mulighet, og jeg vet jo at dette landet kommer til å trenge den kompetansen de har, sier statsministeren.

– Viktig å ha en CV å vise til

Ledigheten i Rogaland er mer enn dobbelt så høy blant menn som blant kvinner. Den er høyest innen bygg og anlegg, industriarbeid og ingeniør- og IKT- fag. Tiltakspakken til regjeringen, muligheter, omstilling og nye jobber var sentrale temaer under statsministerbesøket.

Les også: Nordnorsk arbeidsliv får ikkje tak i kvalifisert arbeidskraft - frir til Vestlandet

– Det er viktig å få erfaring når man ikke har erfaring på forhånd. Det er viktig å ha en CV å vise til. Når det er mange om benet, er det alltid viktig å kunne vise til at man har hatt arbeidsoppdrag og kunne vise at man har gjort noe, mener Solberg.

Derfor snakket statsministeren blant annet om bemanningsselskaper med de arbeidsledige hun møtte i Stavanger.

– For noen deler av bransjen så bruker man ofte i begynnelsen av en oppgang å leie inn litt mer arbeidskraft i stedet for fast ansatte. Derfor er bemanningsselskapet et av spørsmålene det er naturlig å diskutere, sier Solberg.