Hopp til innhold

Flere unge får rett til videregående opplæring

En stor gruppe unge mangler i dag retten til å få fullføre videregående utdanning. Uten vitnemål eller fagbrev stiller de ekstra svakt i køen av arbeidssøkere. Nå gir Rogaland fylkeskommune dem en ekstra sjanse.

Elever i klasserom

Situasjonen på arbeidsmarkedet i Rogaland gjør at stadig flere ønsker videregående utdanning. Fylket har i år 1068 søkere som ikke har rett til plass. Blant dem er det mange unge som har påbegynt, men ikke ferdig utdanning, og som nå får styrka rettigheter.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Fylkeskommunen har ansvaret for videregående opplæring. Derfor er det her vi kan gjøre den viktigste innsatsen i dagens situasjon på arbeidsmarkedet, sier Marianne Chesak.

Marianne Chesak

Fylkesvaraordfører Marianne Chesak tror mange unge nå er mer motiverte for å fullføre utdanninga si med dagens situasjon på arbeidsmarkedet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hun er fylkesvaraordfører i Rogaland, der fylkestinget denne uka satte av 15 millioner kroner på årets budsjett for å gi flere muligheten til å fullføre videregående utdanning. En av disse gruppene er unge mellom 21 og 24 år.

Faller mellom to stoler

Alle har rett til tre års gratis videregående skole. Men er ikke utdanninga gjennomført i løpet av fem år, faller retten bort. I praksis gjelder dermed retten unge mellom 16 og 21 år. Først etter fylte 25 trer den såkalte voksenretten inn, med plikt for fylkeskommunene til å ha et tilbud.

Dermed faller de mellom 21 og 24 år mellom to stoler.

Regjeringa har foreslått å tette dette hullet.

– Må ta grep nå

Men fylkespolitikerne i Rogaland har det travelt.

– Vi har ikke tid til å vente på en lovendring. Med økende ungdomsledighet i hele fylket må vi ta grep nå. De ufaglærte som har klart å få jobb når arbeidsledigheten har vært lav, er nå de første som mister jobben, og som har vanskeligst for å få en ny, sier Chesak.

Flere andre fylkeskommuner har allerede et tilbud til denne gruppa, men ikke Rogaland.

– Det har blitt kutta i skolebudsjettene de siste åra for å spare penger, og da har en gitt de tilbudene som er lovpålagte. Nå går vi lengre, og gir også tilbud som ikke er lovpålagte, sier Chesak.

Anneline Teigen

– I møte med arbeidsgivere som ikke kjenner deg fra før, betyr papirer mye, sier Anneline Teigen i Nav Rogaland

Foto: Inger Johanne Stenberg/NRK

– Dette er et veldig godt tiltak. Vi ser at utdanning, og spesielt fagutdanning, er utrolig viktig. Uten det kommer man fort litt bak i køen, sier også assisterende fylkesarbeidssjef Anneline Teigen i Nav Rogaland.

Kan gjelde mange hundre

Hvor mange det nye tilbudet vil gjelde, vet ingen nøyaktig. De finnes blant de 1068 uten rett som i år har søkt plass i den videregående skolen i fylket. Og Nav Rogaland anslår at de har mellom 500 og 600 registrerte arbeidssøkende unge mellom 21 og 24 år uten fullført videregående utdanning.

På grunn av taushetsplikten kan ikke fylkeskommunen få oversikt over disse direkte fra Nav. Derfor innledes det nå et tett samarbeid. Fylkeskommunen skal delta på jobbklubbene Nav arrangerer, og Nav skal kvalitetssikre listene sine og finne fram til aktuelle ungdommer.

– Alle som ikke står registrert med fullført utdanning eller fagbrev, blir kontaktet av Nav, og så blir de påmeldt et informasjonsmøte som fylkeskommunen skal ha, forteller Teigen.

Yrkesvalg i by og land

Undervisninga av de unge som nå får rett til opplæring, kommer til å foregå på ettermiddags- og kveldstid, og via nettet. Det er både fordi skolene er fulle på dagtid, og for at de som er registrert hos Nav, ikke skal miste dagpengene sine.

Foto: Marianne Terjesen