Hopp til innhold

Statsadvokaten vil ha Betew tilbake i forvaring

Påtalemyndigheten mener Nokas-dømte Metkel Betew har brutt vilkårene for prøveløslatelsen. I mai må den narkotika- og drapssiktede raneren forsvare seg mot forvaringskravet i retten

Betew i NOKAS-saken

Påtalemyndigheten mener Nokas-dømte Metkel Betew har brutt vilkårene for prøveløslatelsen. I mai må den narkotika- og drapssiktede raneren forsvare seg mot forvaringskravet i retten

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Metkel Betew (37) ble pågrepet i august i fjor og siktet for alvorlige narkotikaforbrytelser, drapsplanlegging og ransforbund. Onsdag ble han på nytt varetektsfengslet.

Politiet fikk medhold i påstanden om fire ukers varetekt med brev- og besøkskontroll under fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Det samme gjaldt den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes.

Les også: Betew-saken kanskje for retten først i 2017

Les også: – Betew og Saber har vært venner lenge

De to er siktet for å planlegge å ha inngått forbund med Betew om å drepe Imran Saber, ofte omtalt som «Skrue» eller «David Toskas finansminister». I tillegg er Betew siktet for narkotikakriminalitet og å ha inngått ransforbund med flere av de andre siktede.

Les også: Krev lovendringar etter Nokas-lauslatingar

Betew ble løslatt fra forvaringsdommen etter NOKAS-ranet i oktober 2014.

Nokas-vitne

Metkel Betew skal i tillegg til Imran «Onkel Skrue» Saber ha planlagt å drepe en tidligere venn som vitnet mot ham i Nokas-saken . 65-åringen lever i dag med politibeskyttelse på hemmelig adresse.

Les også: Mener Nokas-Betew bestilte leiemord på «Onkel Skrue»

Betew og Dietrichson

Metkel Betew og forsvarer Marius Dietrichson etter at de tiltalte hadde fått sin dom i NOKAS-saken i Stavanger tingrett i februar 2007.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

65-åringen, som på grunn av sitt yrke ble omtalt som «pølsemakeren», ble trukket inn i Nokas-saken da politiet fant rundt 2,1 millioner kroner hjemme hos mannen.

Les også: Metkel Betew (37) må sitte i varetekt over jul

Senere kunne slå fast at pengene stammet fra Nokas-ranet. Etter å ha blitt truet med varetekt forklarte sa mannen til politiet at han hadde fått pengene fra Betew, via en mellommann.

Betew hadde tatt spørsmålet om sin egen løslatelse helt til Høyesterett før han ble løslatt fra fengsel. Da hadde han sonet to tredeler av dommen på 16 års forvaring som han ble idømt for sin deltakelse under Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

Ber om tilbakeføring

Nå har statsadvokaten i Rogaland tatt ut en tiltale mot 37-åringen hvor de ber Oslo tingrett om at Betew tilbakeføres til fengsel for å sone resten av forvaringsstraffen.

Tormod Haugnes

Statsadvokat Tormod Haugnes mener at Metkel Betew har brutt vilkårene for prøveløslatelse.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Betew er prøveløslatt fra forvaring. Han er prøveløslatt på flere vilkår, hvorav de to sentrale her er at han ikke skulle begå nye straffbare forhold og at han heller ikke skal ha omgang med personer som han visste var straffet for alvorlige forhold eller tilhørte et kriminelt miljø eller deres familier.

– Vi mener at han har brutt disse to vilkårene, sier statsadvokat Tormod Haugnes til NTB.