Hopp til innhold

Polititeori: Betew planla å drepe sentralt Nokas-vitne

Metkel Betew skal i tillegg til Imran «Onkel Skrue» Saber ha planlagt å drepe en tidligere venn som vitnet mot ham i Nokas-saken. 65-åringen lever i dag med politibeskyttelse på hemmelig adresse.

Overvåkningsbilde fra Nokas-ranet

Et av overvåkningsbildene som viser ranslaget i aksjon inne Nokas' tellesentral i Kongsgata i Stavanger i 2004.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

17. august i år ble Metkel Betew pågrepet i en større politiaksjon, siktet for narkotikakriminalitet. Denne uken ble det kjent at politiet også mener han har inngått et drapsforbund med Bandidos-profilen Lars Harnes for å drepe Imran Saber, bedre kjent som «Onkel Skrue».

Etter det NRK erfarer mener politiet at Betew også skal ha ønsket å ta livet av en nå 65 år gammel mann som var et av politiets nøkkelvitner i etterforskningen av Nokas-ranet. Ifølge TV2 sto ytterligere to navn på «dødslista».

Tidligere venner

65-åringen, som på grunn av sitt yrke ble omtalt som «pølsemakeren», ble trukket inn i Nokas-saken da politiet fant rundt 2,1 millioner kroner hjemme hos mannen.

Senere kunne slå fast at pengene stammet fra Nokas-ranet. Etter å ha blitt truet med varetekt forklarte sa mannen til politiet at han hadde fått pengene fra Betew, via en mellommann.

Senere ga 65-åringen flere forklaringer i avhør og i retten som først og fremst rammet sin mangårige venn Metkel Betew. Metew ble dømt til 16 års forvaring, og slapp først ut i oktober i fjor.

Betew og Dietrichson

Metkel Betew og Marius Dietrichson under domsavsigelsen i Nokas-saken i 2007.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

– Må tenke på familien

Som følge av «tystinga» mottok 65-åringen flere trusler og er etter det det NRK forstår fortsatt underlagt beskyttelse fra politiet. I ankesaken i 2006 fortalte mannen blant annet at han ble oppsøkt av personer som oppfordret ham til å endre forklaring.

– De sier at jeg må bruke hodet mitt, og tenke på familien, fortalte mannen i rettssaken, ifølge VG.

NRK har forsøkt å kontakte 65-åringen for en kommentar, uten å lykkes.

Einar Aas

Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet, sier politiet har opplysninger om at flere personer kan ha vært utsatt.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Leder for seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt mener politiet avverget draps - og ransplaner da de slo til mot en rekke adresser i august.

– Jeg kan bekrefte at vi har forholdt oss til at flere personer kan ha vært utsatt. Ut over det vil jeg ikke kommentere disse opplysningene, sier Aas tirsdag.

– Ikke kjent med dette

Marius Dietrichson, Betews mangeårige advokat, sier han ikke er kjent med at politiet mener 65-åringen skal ha vært et mål.

– Jeg har foreholdt disse anklagene min klient, og han avviser dette. Jeg har også gjort en fullstendig gjennomgang av sakens dokumenter, og kan ikke se at det er dekning for slike påstander.

– Kan det være slik at du ikke er kjent med det fulle omfanget av politiets etterforskning?

– Det er nettopp av den grunn jeg også har ringt etterforskningsledelsen for å spørre om disse opplysningene. Jeg har da blitt fortalt at dette ikke stemmer.

Mohammad Imran Saber

Mohammad Imran Saber, kjent som «Onkel Skrue», har hatt kontakt med Nokas-raner David Toska i flere år, blant annet gjennom Wonderboy-saken.

Foto: Privat

Lyspunkt

AKTUELT NÅ