NRK Meny
Normal

Metkel Betew (37) må sitte i varetekt over jul

Oslo tingrett har bestemt at NOKAS-dømte Metkel Betew og Bandidos-profilen Lars Harnes må sitte i varetekt i ytterligere fem uker. De to er siktet for drapsplaner mot Imran «Onkel Skrue» Saber.

Metkel Negassie Betew

Metkel Negassie Betew ble løslatt i oktober i fjor, etter å ha sonet to tredeler av sin forvaringsdom etter NOKAS-ranet. Under ett år etter ble han pågrepet på nytt, siktet for narkotikakriminalitet, ransforbund og drapsforbund.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Lars Harnes

Bandidos-profilen Lars Harnes (47) ble pågrepet i en garasje tilknyttet leiligheten til Imran «Onkel Skrue» Saber, under to år etter at han slapp ut fra fengsel.

Foto: NTB scanpix

Betew (37) ble pågrepet i en større politiaksjon i august, Harnes (47) i en hemmelig aksjon i juli. Bandidos-profilen ble pågrepet i et garasjeanlegg tilknyttet leiligheten der Imran Saber bor. Han var da bevæpnet med en lyddempet pistol og iført bekledning politiet mener var egnet til å skjule DNA-spor.

Politiet mener Bandidos-profilen, som ble løslatt fra forvaring i oktober 2013, hadde fått i oppdrag av Metkel Betew å ta livet av sin gamle venn Imran Saber.

Betew ble på sin side løslatt fra forvaring i oktober 2014. Både Harnes og Betew sonet ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Lukket dørene

Onsdag møtte Harnes i sitt eget fengslingsmøte rundt halv ti, iført en blå hettegenser. I motsetning til tidligere fengslingsmøter i saken ble pressen sendt på gangen, fordi politiadvokat Line Steen Presthus ikke ønsker at detaljer fra etterforskningen skal bli kjent gjennom mediene.

Politiadvokat Line Steen Presthus i fengslingsmøte i Oslo tingrett

Politiadvokat Line Steen Presthus ønsket ikke at pressen skulle være til stede under dagens fengslingsmøter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Betew er sammen med et norsk-eritreisk brødrepar, som ble varetektsfengslet på nytt tirsdag, også siktet for narkotikaforbrytelser og ransforbund. Flere medier har meldt at ranslaget hadde til hensikt å slå til mot en Swissair-verditransport på Gardermoen.

I saken som gjelder ransforbund er også en 28 år gammel mann siktet. Også han ble varetektsfengslet i fem nye uker onsdag. Normalt blir fengslinger i straffesaker forlenget med fire uker, men Oslo tingretten viser til en formulering i straffeprosessloven der det heter at perioden kan utvides til fem uker dersom etterforskningen er «komplisert og tidkrevende».

Til tross for omfattende spaning i forkant av aksjonene i august og pågripelsen av Harnes, gjenstår det ifølge politiet mye etterforskning i saken. I kjennelsen mot 28-åringen heter det blant annet at politiet de neste fem ukene skal avhøre en rekke personer som «siktede vil ha evne og vilje til å påvirke».

– Venner langt tilbake i tid

Både 28-åringen og Harnes tok betenkningstid. Metkel Betew var ikke til stede da kjennelsen ble avsagt. Hans forsvarer Marius Dietrichson sier til NRK ved 16-tiden at han ikke har snakket med sin klient, og at han derfor ikke vet om han ønsker å anke varetekten.

Betew og de andre har hele tiden nektet straffskyld. Dietrichson har tidligere sagt til NRK at han er skeptisk til politiets etterforskning, og at han stiller seg undrende til hvilket motiv hans klient skulle ha for å ønske å drepe barndomskameraten Imran Saber.

– Det er alminnelig kjent gjennom avisene og andre steder. Dette er to personer som kjenner hverandre og er venner fra langt tilbake i tid, sa Dietrichson ved forrige fengslingsmøte.

Betew og Saber

Metkel Betew (t.v.) og Imran Saber sammen på Hyperstate-festivalen i Oslo i 1998. Mens Betew selv var med på Nokas-ranet, har Saber blitt omtalt som «Onkel Skrue», eller David Toskas «finansminister».

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger