Statoil tjener mindre og mindre

Det var ventet lave tall fra Statoil i forkant, og spådommen ble innfridd. For tredje kvartal på rad er resultatet godt under en milliard dollar.

Statoils Gina Krog-plattform

Statoil tjener penger, men mindre enn forventet. Plattformen på bildet er Gina Krog i Nordsjøen.

Foto: Øyvind Torjusen/Statoil

For tredje kvartal på rad er Statoils justerte driftsresultat under en milliard dollar, nærmere bestemt 636 millioner dollar. Analytikere hadde i forkant ventet at dette tallet ville ligger på rundt 950 millioner dollar.

Tallet var i samme periode i fjor på 2,027 milliarder dollar. Det er en forskjell på nesten 1,4 milliarder dollar eller nesten 11,6 milliarder kroner.

Blant annet lav pris og lavere etterspørsel etter olje og gass har gjort sitt for resultatet. Selskapet melder likevel om at effektiviseringen og konstandskuttene de har gjennomført har hatt positive resultater.

Mindre leting

– De finansielle resultatene var påvirket av lave olje- og gasspriser, omfattende planlagt vedlikehold og kostnadsførte letebrønner fra tidligere perioder, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre.

Selskapet vil nå bruke mindre penger neste år enn det de har meldt tidligere. Det går spesielt utover leting. Her skal det brukes 300.000.000 dollar mindre neste år enn ventet. Det er i underkant av 2,5 milliarder norske kroner.

Her finner du de komplette tallene fra Statoil.


Økt ulykkesfrekvens

Dagen etter at Statoil-sjef Arne Sigve Nylund møtte hos Petroleumstilsynet (Ptil) for å redegjøre for hvorfor de har hatt en rekke alvorlige hendelser med fare for tap av liv på to uker, kommer selskapet også med en oppdatering på ulykkesfrekvensen.

Gjennomsnittlig frekvens for alvorlige hendelser var 0,8 for de siste tolv månedene fram til 30. september, opp fra 0,5 i samme periode i for.

For aksjonærene har styret besluttet å betale et utbytte på 0,2201 dollar per ordinær aksje for tredje kvartal. Aksjonærene får valget mellom kontantutbetaling eller aksjekjøp med rabatt.