Hopp til innhold

Statoil-resultatet bedre enn ventet

Statoil oppnådde et driftsresultat før skatt på 857 millioner dollar i første kvartal. Det er langt svakere enn i fjor, men likevel bedre enn det analytikerne ventet på forhånd.

Statoil sitt hovedkvarter på Forus

Energiselskapet Statoil leverer langt svakere tall enn tidligere på grunn av lave oljepriser.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Lave priser på olje- og gass slår nok en gang knallhardt inn i Statoil-resultatet, som for første gang rapporteres kun i amerikanske dollar.

I første kvartal i fjor oppnådde selskapet et justert driftsresultat på 2.945 millioner dollar. Fasiten for 1. kvartal 2016 viser et driftsresultat som er kraftig barbert, på 857 millioner dollar.

Men det var ventet at resultatet denne gang ville bli langt svakere.

På Oslo Børs stiger verdien av Statoil-aksjene med 2,5 prosent etter tre kvarters handel.

Til sammenligning stiger hovedindeksen, som består av et utvalg av de største og mest omsatte selskapene på børsen, med 0,5 prosent.

Statoilsjef Eldar Sætre om resultatet første kvartal

Tjente penger på driften

På forhånd ventet et snitt av 26 Statoil-analytikere at selskapet ville få et justert driftsresultat før skatt på 710 millioner dollar i første kvartal 2016.

Det justerte driftsresultat etter skatt, hadde tallknuserne i landets meglerhus en forventning om et tap på 40 millioner dollar.

Men Statoil tapte ikke penger på driften, slik analytikerne ventet.

Justert driftsresultat etter skatt endte på 122 millioner dollar i første kvartal, en nedgang fra 902 millioner dollar i samme periode i fjor.

– Våre finansielle resultater ble påvirket av lave olje- og gasspriser i kvartalet. Vi leverte god drift på tvers av alle forretningsområder, høy produksjonseffektivitet og resultater i tråd med forventningene fra raffinering og handel med oljeprodukter. Guidingen for 2016 ligger fast, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre.

Pluss på bunnlinjen

Bunnlinjen i selskapet var imidlertid langt sterkere enn i første kvartal i 2015, som var preget av nedskrivninger i milliardklassen.

Det såkalte IFRS-resultatet (regnskapsmessig resultat etter skatt) landet på 611 millioner dollar i pluss, sammenlignet med 4,5 milliarder dollar i minus i fjor.

Årsaken til den kraftige resultatforbedringen skyldes blant annet en reversering av tidigere nedskrivninger på 308 millioiner dollar.

.

(saken oppdateres)

Lyspunkt

AKTUELT NÅ