Hopp til innhold

Statoil-resultatet: Eksperter er enige om at bunnen er nådd

Oljeindustrien i Norge har kvittet seg med rundt 40 000 ansatte. Fagfolk mener bransjen er klar til å gå videre på et lavere nivå, og etter hvert skape nye arbeidsplasser.

Kommentar på fremlegging av Statoil ASA sitt resultat

Oljeindustrien i Norge har kvittet seg med rundt 40 000 ansatte. Fagfolk mener bransjen er klar til å gå videre på et lavere nivå, og etterhvert skape nye arbeidsplasser.

– Jeg tror vi har nådd bunnen av en bølgedal denne gangen i form av at prisene må gå opp igjen. Det koster tross alt noe å hente den energien vi trenger hver dag.

Det sier spesialrådgiver i Norsk olje og gass Bjørn Vidar Lerøen til NRK. Dette kaller han nøktern realisme.

Bjørn Vidar Lerøen

Oljeanalytiker Bjørn Vidar Lerøen tror oljeindustrien etterhvert vil skape nye arbeidsplasser.

Foto: NRK

– Vi er ikke ved dommedag. Vi er ikke ved tidenes avslutning på noen som helst måte. Når jeg ser oljeprisutviklingen, og ser på kostnadsprogrammene, tror jeg vi har nådd bunnen, sier Lerøen.

Statoil-aksjene steg i verdi

Statoil oppnådde et driftsresultat før skatt på 857 millioner dollar i første kvartal . Det er langt svakere enn i samme periode fjor da driftsresultatet var på 2.945 millioner dollar. Resultatet er likevel bedre enn analytikerne hadde ventet.

Les også: Mener oljeindustrien blir mindre, men bedre

På Oslo Børs steg verdien av Statoil-aksjene med 2,5 prosent etter tre kvarters handel i formiddag.

Har lært en lekse

Oljeanalytiker Lerøen får støtte fra IKM-gründer Ståle Kyllingstad, som lenge har fungert som en uformell talsmann for oljeservicebransjen.

– Jeg tror bunnen er nådd innen drift og vedlikehold. Der føler jeg at aktiviteten har stabilisert seg på et lavere nivå, og at det ikke lenger går ned, sier Kyllingstad.

Ståle Kyllingstad

IKM-grunner Ståle Kyllingstad tror bunnen er nådd innen drift og vedlikehold. Han mener aktiviteten har stabilisert seg på et lavere nivå og at det ikke lenger går ned.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Gründeren ser relativt optimistisk på fremtiden for bransjen.

– Vi kommer til å ha en oljeindustri i veldig lang tid fremover. Vi vil stabilisere oss på et lavere nivå, sier Kyllingstad.

Han mener industrien har lært en lekse.

Les også: Rogaland: Én av ti menn under 30 år er uten jobb

Les også: Høgt utdanna får ikkje ny jobb

– Vi var fartsblinde og hadde for høye kostnader. Kanskje det beste som har skjedd i denne perioden, er at hele bransjen har vært enige om at vi måtte gjøre noe kollektivt, og det har vi faktisk fått til, sier Kyllingstad.

Nye arbeidsplasser

Nedturen for oljevirksomheten har de siste halvannet til to årene kostet flere titusen mennesker jobbene sine. Bjørn Vidar Lerøen håper at det ikke blir så veldig mange flere oppsigelser og permitteringer.

Les også: Nytt håp for arbeidsledige ingeniører

Les også: Nye kutt i Statoil

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Jeg tror vi i noen gode har år bevilget oss så stor romslighet at vi har bygget opp en overkapasitet. Det er cirka 40 000 som har gått ut av oljeindustrien. Samtidig er det identifisert et behov for nyrekruttering på rundt 22 000. Denne bransjen utvikler seg videre, og det skapes faktisk også nye arbeidsplasser, og særlig på norsk sokkel, sier Lerøen.