Hopp til innhold

Siloen kan få sin renessanse

Flere og flere bønder i Rogaland vil kvitte seg med rundballene og satser på silo istedenfor.

Flere og flere bønder i Rogaland vil kvitte seg med rundballene og satser på silo istedenfor.

NY SILO: Her på Tysvær er en ny tårnsilo under bygging. Den skal bli mellom 13 og 14 meter.

– Det har tatt helt av, sier Ove Haugstad fra entreprenørfirmaet Øen og Haugstad AS på Vigrestad til Bondebladet om den nye trenden.

Interessen for å bygge siloer er nemlig økende blant bøndene i Rogaland.

Ny trend

De siste 20 årene har de hvite rundballene overtatt mer og mer for siloene, men nå ser det ut til at flere bønder foretrekker de tradisjonelle sylinder-byggene som ble vanlige i Norge på 1970-tallet.

Bonde Trond Håland i Tysvær er en av mange bønder i Rogaland som enten er i gang med bygging av silo, eller som ønsker å bygge silo. Han var aldri i tvil da fjøset skulle utvides.

– Jeg har vært fast bestemt på at jeg skal investere i en silo, sier Håland.

Billig og effektivt

Årsaken til at bønder som Håland nå velger å satse på siloen fremfor rundballer, som er den vanligste måten å lagre grovfôr på, er at de mener det både er mer lønnsomt og effektivt.

I løpet av en lang vinter trenger Håland rundt 400 rundballer for å holde sauene og kyrne med mat.

– Rundballene må lagres ute og hentes med traktor hver dag. Silo er mer praktisk og da kan jeg bruke tiden om sommeren til å få gresset i hus i stedet for å bruke vinterkveldene på å frakte rundballer, sier han.

Første som bygges

På gården i Skjoldastraumen i Tysvær står en halvferdig tårnsilo. Den skal etter planen tas i bruk til neste sommer. Det er den første av mange planlagte siloer i Rogaland fremover.

– Det har vært en spennende prosess så langt, men jeg gleder meg til den blir ferdig, sier Håland.

Ventelister

Hos entreprenører som Øen og Haugstad AS er det nå venteliste for bønder som vil bygge ny silo. At tårnsiloen kan få sin renessanse har en enkel forklaring mener Norsk Landbruksrådgivning (NLR).

– Flere og flere ønsker å utnytte de eksisterende driftsbygningene. Da velger de å bygge tårnsilo fremfor å ha rundballer spredt over hele gårdsplassen, sier Joacim Laurendz, bygningsrådsgiver i NLR.

– I mange av de eldre fjøsene går det en fôringslinje som enkelt kan kobles sammen med den nye siloen, forklarer Laurendz videre.