Hopp til innhold

Se hva dykkerne fant på sjøbunnen

Hvert år plukker Ryfylke friluftsråd opp nok søppel til å fylle et basseng i en svømmehall. Nå har de fått dykkere med på laget for å rydde sjøbunnen.

Hvert år plukker Ryfylke friluftsråd opp nok søppel til å fylle et basseng i en svømmehall. Nå har de fått dykkere med på laget for å rydde sjøbunnen.

SE VIDEO: Opp mot 20 dykkere var med på oppryddingsaksjon i sjøen ved Lindøy i helgen.

CO₂ i atmosfæren
421 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

– Vi finner søppel uansett hvor vi dykker. Nylig plukket vi blant annet opp et kasseapparat som var blitt kastet i sjøen, sier leder i Stavanger dykkerklubb, Vidar Skålevik.

Opprydding i sjøen

Dykkerne var fornøyde med fangsten etter oppryddingsaksjonen på Lindøy.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Han er en av flere titalls dykkere som har fått i oppdrag å fjerne skrot fra sjøen langs Ryfylkeøyene. Dette er en del av en nasjonal dugnadsinnsats mot marin forsøpling.

– Det er dessverre bare en liten bit av isfjellet vi greier å plukke opp, men det er viktig å gjøre noe med det, sier Skålevik.

Dykkere med for første gang

I helgen var det opprydding på Lindøy som stod for tur. Den mest spesielle fangsten var en gammel traktor som hadde blitt dumpet.

– Dette kaller jeg avansert strandrydding, sier leder i Ryfylke friluftsråd, Hans Olav Sandvoll.

I flere år har friluftsrådet plukket søppel langs strandkanten. Totalt samler de mellom 800 og 900 kubikk hvert eneste år. For første gang har de nå dykkere med på laget.

– Vi har et godt samarbeid der de hjelper oss med å rydde på sjøbunnen. Dette er viktig for miljøet, sier Sandvoll.

Opprydding i sjøen

Dykkerne holdt på i flere timer med å fjerne søppel fra sjøbunnen.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Folk kaster mindre på sjøen

Han legger til at det meste de finner er gammelt skrot som har blitt kastet for mange år siden.

– Vi merker at båtfolket har blitt mye flinkere til å ta med seg søppelet enn de var før i tiden. Folk har nok blitt mer miljøbevisst og ønsker en ren natur, sier Sandvoll.

Likevel er det lite som tyder på at rydderne blir arbeidsledige med det første.

– Bølger og vind flytter avfall fra område til område, så oppgavene står i kø. Vi står foran mange år med rydding, sier Sandvoll.