Hopp til innhold

Her er de mest positive til vestlandsregionen

«Naboene» fra Sunnhordland og Haugalandet skiller seg ut ved å være mer positive til en vestlandsregion enn andre i fylkene sine.

Tysvær

Veien er kort fra Tysvær på Haugalandet til Hordaland. Det er trolig grunnen til at det er her folk er mest positive til en sammenslåing av fylkene. På bildet ses Statoils anlegg på Kårstø.

Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

Karla Log

Karla Log

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Jeg tror det fra gammelt av er veldig mye kontakt mellom regionene, det føles ikke fremmed, sier Karla Log, som vi treffer på gata i Haugesund.

Folk fra Haugalandet er dem i Rogaland som er mest positive til en sammenslåing av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. I Hordaland er folk i Sunnhordland mest positive til en sammenslåing.

44 prosent i Sunnhordland og 38 prosent på Haugalandet ønsker en sammenslåing med «et eller flere nabofylker», viser en undersøkelse bestilt av NRK (se søylediagrammer).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Ikke overrasket

Dag Jørund Lønning

Dag Jørund Lønning, rektor i Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Fred Lippens

Fred Lippens

Foto: Thomas Halleland / NRK

Rektor ved Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling, Dag Jørund Lønning, er ikke overrasket over at naboene på Haugalandet og Sunnhordland er mest positive.

– Det er en region som allerede fungerer som en region – den er sammensveiset, det er én arbeids- og boregion, og folk pendler daglig over fylkesgrensa, sier han.

Flertallet på Haugalandet sier riktignok nei til sammenslåing, men eiendomsmegler Fred Lippens tror folk i Nord-Rogaland ikke bryr seg så mye om hvor et eventuelt regionsenter kommer til å ligge.

– Vi er små uansett vi. Om det blir Bergen eller Stavanger, så tror jeg det går fint med Haugalandet, sier Fred Lippens.

Mest negative i Dalane

Særlig i Rogaland er forskjellen mellom nordfylket (Haugalandet) og sørfylket (Dalane) markant. Lønning påpeker at Sunnhordland og Haugalandet vil bli liggende forholdsvis sentralt i en ny vestlandsregion.

– Mens når du sitter sør i Dalane, er det en betydelig lengre distanse. Folk der føler kanskje at avstanden allerede er mer enn lang nok til Stavanger, sier han.

Omvendt i Sogn og Fjordane

Også i Sogn og Fjordane er det forskjeller mellom regionene, men der finner man de mest positive i Nordfjord – nord i fylket. Altså lengst borte fra Bergen. Men her er det grunn til å tro at flere av disse ønsker sammenslåing med Møre og Romsdal og Hordaland, framfor at Rogaland skal være med.

Laster innhold, vennligst vent..