Hopp til innhold

Risikerer forvaring for drapet på Sigbjørn Sveli (44): – Fremstår som svært brutalt

Statsadvokaten i Rogaland har tiltalt to menn på 23 år for drapet på Sigbjørn Sveli (44) på Regestranden i Sola. Begge risikerer forvaring.

Drapet på Regestranda

Sigbjørn Sveli ble drept 9. desember i fjor. Han var et tilfeldig offer.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Nå er det tatt ut tiltale. Det er tatt forbehold om å legge påstand om forvaring. De er tiltalt for drap og grov frihetsberøvelse, sier statsadvokat Arvid Malde til NRK.

Tiltalen for drap eller medvirking til drap, er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten.

Begge 23-åringene, som er fra henholdsvis Klepp og Sandnes kommune, er også tidligere er dømt for alvorlig voldskriminalitet. Derfor mener påtalemyndigheten at det kan være grunn til å legge ned påstand om forvaring for å beskyttet samfunnet mot de tiltalte. Dette blir endelig klart under hovedforhandling.

Tilfeldig offer

Sigbjørn Sveli var et tilfeldig offer som de nå drapstiltalte mennene traff ved togstasjonen på Varhaug om kvelden 8. desember i fjor.

Forsvareren til den tiltalte 23-åringen som er fra Sandnes kommune, Inam Gnous Ali, har foreløpig ingen kommentarer til tiltalen.

– Jeg skal besøke min klient i morgen, sier han til NRK.

Forsvareren til den andre 23-åringen, Fredrik Schøne Brodwall, opplyser NRK at de ikke er overrasket over tiltalen.

– Han erkjenner ikke straffeskyld etter tiltalen.

Grov vold

Varhaug stasjon

Her gikk de to drapstiltalte av toget like før de tilfeldig traff på Sigbjørn Sveli. De skulle egentlig ha fortsatt til neste stasjon, og lette derfor etter skyss.

Foto: Arild Eskeland / NRK

23-åringene ble tilbudt skyss fra Varhaug til Vigrestad, men i bilen til Sveli utsatte de ham for grov vold gjennom kvelden og natten. De skal ha kjørt Sveli sin bil til boligen til en av de tiltalte. Sveli skal ha blitt liggende i bilen mens de tiltalte 23-åringene oppholdt seg i boligen. Deretter skal de ha kjøpt bensin på en bensinstasjon og kjørt videre.

Kjøreturen endte på Regestranden, ikke langt fra Stavanger lufthavn, tidlig om morgenen.

Der satte de tiltalte fyr på Sveli i en liten steinrøys like ved strandkanten.

Statsadvokaten karakteriserer drapet som svært brutalt:

– Det var svært brutalt. Svært alvorlig. Med den verste konsekvens som er mulig å oppnå, sier Malde.

Funnet av turgåere

Her er stedene som er mest aktuelle i drapssaken. Sigbjørn Sveli ble plukket opp på Varhaug, kjørt videre til Vigrestad i sin egen bil, og deretter nordover til Rege-stranden hvor han ble drept. De tiltalte dumpet deretter bilen i sjøen ved Ølberg havn.

Han ble funnet av to turgåere med hund samme ettermiddag. De tok kontakt med en surfer som varslet politiet om funnet.

I obduksjonsrapporten går det fram at Sigbjørn Sveli var i live da han ble satt fyr på.

All volden som Sveli ble utsatt for gjennom flere timer denne natten kan ha gjort ham bevisstløs, men har sannsynligvis ikke vært dødelig i seg selv, ifølge den samme rapporten.

Funnstedet, Regestranden

Sigbjørn Sveli ble funnet sterkt forbrent i en liten steinrøys, like ved sjøkanten.

Foto: Erlend Frafjord / NRK

23-åringen fra Klepp gjentok i tre politiavhør at det var han som satte fyr på Sveli.

I det fjerde avhøret endret han forklaring og mente nå at det var kameraten som tente på, mens han selv «bare» hadde slått Sveli fem ganger i bilen.

Sandnes-mannen har i sine politiavhør sagt at både han og kameraten var klar over at Sveli var i live da han ble påtent.

Mannen fra Klepp er også tiltalt for å ha tent på klær og annet brennbart materiale på cella si i fengselet. I tillegg er han tiltalt for å ha drapstruet flere fengselsbetjenter.