NRK Meny
Normal

Er redd rusmisbrukere ikke lenger kan gå på fotballkamp

Frelsesarmeen reagerer sterkt på at Viking skal servere alkohol på stadion. – Vi kan ikke ta med brukere på fotballkamp lenger, frykter organisasjonen.

Frelsesarmeen vurderer å avslutte alt samarbeid med Viking, når klubben nå vil servere alkohol på stadion.

Ole Andreas Westby i Frelsesarmeens rusomsorg og landslagstreneren for Gatefotballandslaget, Trond Laland, reagerer på at Viking vil ha ølservering.

– Vi er veldig skuffet, både over politikerne og over Viking som nå åpner opp for å servere alkohol på sine kamper, sier Ole Andreas Westby.

Han er regionleder for Frelsesarmeens rusomsorg på Vestlandet, og er blant annet ansvarlig for gatefotballen.

Et fritidstilbud som gis til rusmisbrukere, og hvor samarbeid med flere fotballklubber blant annet har gitt brukerne av rustilbudet billetter til Viking-kamper. Men etter at det ble klart at Viking får lov til å servere alkohol på deler av stadion ser ikke Westby hvordan han skal kunne ta med rusmisbrukere til arenaen.

– Vi må nå vurderer om vi kan ta med de rusavhengige på stadion, sier Westby.

Les også: – Som å servere alkohol på foreldremøter

– Utrygt

– Betyr det at de rett og slett ikke kan gå på fotballkamp hvis det serveres alkohol der?

– Ja, vi har brukere og pasienter i vår fotballklubb og i vår behandling som rett og slett ikke vil tørre å gå på stadion fordi det serveres alkohol.

Samarbeidet Frelsesarmeen har med Viking er ikke økonomisk, men innebærer at brukere får tilbud på stadion, og Viking kan bruke organisasjonen logo i markedsføring. Westby understreker at samarbeidet har gått veldig bra, men at han nå følte det var viktig å si ifra.

Les også: Politikerne sier ja til Stadion-øl

Les også: Idrettsrådet ut mot alkohol i pausen

Forstår ikke problemet

Arne Larsen Økland

Arne Larsen Økland i Viking forstår ikke problematikken Frelsesarmeen tar opp.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / NRK

– Arne Larsen Økland, direktør i Viking FK, forstår du at rusmisbrukere kan føle seg utrygge hvis det serveres alkohol på fotballkamper?

– Jeg gjør faktisk ikke det, det serveres alkohol i restaurantene rundt stadion og på byen før folk kommer ut på kamp. Jeg tror dette er en oppkonstruert problemstilling at dette kommer til å føre til at det blir mer utrygt. Det kommer ikke til å bli masse alkohol på Viking stadion.

Les også: Seier nei til alkohol

Økland påpeker dessuten at serveringen kun vil skje i et lokale, og at det skal være i et begrenset omfang. Men at det skal ha noe å si tror ikke Westby på.

– Det har ingenting å si. Det går ikke an å skjerme dette, det tror vi ikke på. Det kan nytes alkohol før, under og etter kampen, og det vil si at det vil være alkohol til stedet, sier Westby.

Frelsesarmeen har nå sendt et brev til Viking hvor de forteller at de misfornøyd med situasjonen og at de må vurderer og avslutte samarbeidet.