– Som å servere alkohol på foreldremøter

Norske eliteserieklubber og Norges idrettsforbund er på kollisjonskurs etter at Viking fikk ja til skjenkebevilling.

Viking Stadion og Inge Andersen

Formannskapet i Stavanger kommune har gitt Viking tillatelse til å selge alkohol fra egne barområder i forbindelse med fotballkamper. Generalsekretær i idrettsforbundet, Inge Andersen, kan ikke forstå at politikere ønsker dette i Norge.

Foto: Ellingsen, Tommy/Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi mener at idrettsarenaen ikke skal være det første stedet hvor barn og ungdom får et forhold til alkohol, sier generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen til NRK.no

– Det er ikke sånn at man serverer alkohol på et foreldremøte på skolen for å gjøre det mer spennende og få folk til å komme. Sånn er det også med idretten, sier Andersen.

Torsdag ettermiddag sa formannskapet i Stavanger kommune ja til skjenkebevilling på Viking Stadion. Det er en bevilling Norges Idrettsforbund helst skulle vært foruten. Deres krystallklare verdisyn er at alkoholservering ikke hører hjemme på norske idrettsarenaer.

– Du trenger ikke å servere alkohol for å få mennesker til å komme til idrettsarrangement, for opplevelsene er sterke nok i seg selv i å være på idrettsarrangementer, mener Andersen.

Vil behandle tilskuere likt

Mens idrettsforbundet holder knallhardt på sine prinsipper, har norske fotballklubber et annet syn på saken.

NRK.no har vært i kontakt med 12 av 16 fotballklubber i den norske eliteserien. Ingen av klubbene er prinsipielt imot å utvide skjenkingen.

Få har hatt prinsipielle diskusjoner om dette eller behandling av spørsmålet i klubbens organer, men et stort flertall sier at dette er interessant og at de kan komme til å gjøre det samme.

Gjennomgangstonen hos flere klubber er at de synes det ikke bør gjøres forskjell på tilskuere med VIP-billett eller vanlig billett.

– En del av underholdningsbransjen

Asle Skjærstad

Daglig leder i Haugesund, Asle Skjærstad, sier at en eventuell alkoholservering vil skje på begrensede områder.

Foto: NRK

Blant dem som vil behandle tilskuerne likt uansett billett, er fotballklubben Haugesund.

– Det er naturlig å se på hva som skjer i Viking og hvordan de gjør det. Jeg synes ikke det skal være forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salomo. Alkoholservering er godkjent på de fleste arenaer for VIP-gjester, men jeg mener det bør være tilgjengelig for flere, sier daglig leder i Haugesund Asle Skjærstad til NRK.no.

– Vi er en del av underholdningsbransjen og skal tiltrekke oss publikum. Man får den samme type servering på restauranter, teater og andre steder, vi synes også det er naturlig å se på det for arrangementene våre, sier Skjærstad.

– Ikke et pent syn

I Stavanger er det allerede gjort erfaringer med alkoholskjenking under kampene til elitelaget i ishockey, Stavanger Oilers. Klubben har hatt en prøveordning, med skjenking før kamp, i pausen og etter kamp. Nå har Viking Stadion fått permanent tillatelse til å gjøre det samme.

Ved flere av eliteseriearenaene i Norge er det tilknyttet restauranter der det serveres mat og alkohol før og etter kamp. Nå kan alkoholserveringen skje ved egne barområder, men ikke på tribunene.

Andersen mener det som nå tillates er «noe helt annet» enn restaurantene tilknyttet arenaene, og at det må finnes andre måter å tiltrekke seg flere tilskuere enn å selge alkohol.

– Viktigst av alt her er forholdet barn og ungdom på tribunen sammen med fulle voksne. Det er ikke et pent syn, det er noe vi går sterkt imot og som ikke ønsker på norske idrettsarenaer, sier han.

Vil ha separerte områder

Tross sitt klare standpunkt er det lite forbundet kan gjøre annet enn å kommunisere sin klare oppfatning. Det er kommunene selv som fatter vedtak om skjenkebevilling, men Andersen håper i det lengste at rådene når frem.

– Det er ingen prinsipiell forskjell i å servere alkohol på et idrettsarrangement hvor barn og ungdom er, som det er å servere alkohol på et foreldremøte på skolen hvor barn og unge er. Det er akkurat det samme, mener Andersen.

Skjærstad i Haugesund forstår den prinsipielle diskusjonen, men mener samtidig at fotballklubbene må ta høyde for at de er en del av en kommersiell virksomhet.

– Skal man skape aktivitet i dag, må man ha et bredt tilbud, mener han.

– Blir det alkoholservering, vil det være begrensede områder for det. Det er store anlegg som gjør at man kan separerer det og tilby forskjellige løsninger, sier han.

Han påpeker også at slik situasjonen er i dag kan tilskuere drikke alkohol i nærheten av stadionanlegg før de kommer på kamp.

Yngve Hallen

Fotballpresident Yngve Hallén er klar på at fotballkamper fortsatt skal være familievennlige arrangement, men at deler av stadion kan ha alkoholtilbud.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– De fleste er fornuftige, mens andre har en annen toleransegrense og tar kanskje et glass for mye. De kommer på kamp uansett, men de som har drukket for mye blir bortvist fra arrangementene, sier han.

– Skal være familiearrangement

Fotballpresident Yngve Hallén er ikke like bastant som generalsekretær Andersen, men han sier at fotballforbundet ikke synes det er greit at klubbene har mulighet til å selge alkohol til alle over 18 år.

– Vi synes ikke at hele stadion skal være dekket av tilbud av alkohol, men at det kan være deler av stadion som har slike tilbud. Det er viktig å se dette i en helhet, at det er gode familiearrangement og at det er sporten som står i fokus, sier Hallén til NRK.no.

– Jeg tror det er viktig at vi avgrenser dette slik at eliteseriearrangementet er gode familiearrangement i fremtiden, men at det kan være ulike tilbud rundt en stadion lik som de ønsker på Viking stadion, det kan de vurdere, sier fotballpresidenten.

Fotballnyheter