Hopp til innhold

Råder ufaglærte offshoreansatte til å sette seg på skolebenken

Oljekuttene er ikke over og fagforeninga SAFE spår flere tusen nye oppsigelser før året er omme. Mange av dem er ufaglærte, og stiller bakerst i køen.

Subsea 7, Vigra

Flere tusen oljeansatte vil miste jobben, tror SAFE. Mange av dem blir da stående igjen uten fagbrev eller annen formell utdanning.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

– Det holder ikke å være flink å skru. Du må ha dokumentasjon på at du har skolegang, og kan det du holder på med, sier Roy Aleksandersen, nestleder i fagforbundet SAFE.

Siden i fjor har minst 21.438 oljejobber forsvunnet. Antallet lærlingplasser i industrien har gått kraftig ned, og stadig færre studenter velger oljerelatert utdanning.

Venter mer nedbemanning

Utbygginga av gigantfunnet Johan Sverdrup er et lys i tunnelen, med produksjonsstart berammet til slutten av 2019. Men før 2016 er over tror SAFE opp mot 2000 flere offshore-arbeidere bli oppsagt.

– Vi vil nok fremdeles se nedbemanninger i 2015 og 2016. Det er nok et par tusen arbeidsplasser som ryker hvis det ikke kommer nye kontrakter, sier Aleksandersen.

Mange av dem er ufaglærte, og SAFE-nestlederen er bekymret for at de vil havne bakerst i jobbsøkerkøen.

– De som jobber innen forpleining er særlig utsatt. Få av dem har fagbrev, selv om flere har begynt å ta det. Hvor mange av dem som har det, tør jeg ikke å svare på, sier han.

– Flere krever fagbrev

– Det blir større og større formelle krav til alle jobber. Det er vanskelig for de med lite formell kompetanse å konkurrere om de få ledige jobbene som er, sier avdelingsdirektør Egil Tengs i Nav Rogaland.

Han øyner håp for dem som har veldig lang erfaring, selv uten fagbrev, men for dem som må finne seg en jobb på land, i en annen næring, blir det vanskeligere, tror han.

– Det finnes stillinger i landbasert industri der de kan bruke kompetansen sin, men hvis de ikke får jobb der bør de kanskje ta skolen de ikke tok seg tid til før de begynte i jobb, sier Tengs.

Flere nyheter fra Rogaland