Hopp til innhold

Ministeren avviser krise i oljebransjen

Siden januar i fjor har minst 21.438 oljejobber forsvunnet. Men det er ikke nok til at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil kalle nedgangen i oljeindustrien for en krise.

Tord Lien

Olje- og energiministeren foreviget besøket på Kværner Stord i april i fjor. Rådgiver Einar Remi Holmen snek seg med.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Vi er nødt til å jobbe smartere og mer effektivt. Det er en krise for dem som blir rammet, for vanlige folk, men for industrien er det ikke en krise, sier Lien til Dagens Næringsliv.

I går varslet National Oilwell Varco Norway (NOV) at 1500 ansatte må gå i løpet av året, og på torsdag sa Statoil at mellom 1.100 og 1.500 fast ansatte samt 525 konsulenter skal ut innen utgangen av neste år. Kuttene er de siste i en lang rekke.

Nesten 23.000 jobber kan forsvinne

Antallet forsvunnede jobber er basert på en gjennomgang som DNB Markets har gjort, og bygger på de laveste kuttanslagene oljeselskapene har gjort. Tallet stiger til 22.805 oljejobber hvis et høyere anslag legges til grunn, ifølge Stavanger Aftenblad.

Lien mener det er behov for endringer i oljebransjen og han tror ikke at man er ferdig med å kutte ennå.

– Å konkludere med at nå er alle kuttene tatt, tror jeg er for tidlig, sier han.

Irriterer seg over Lien

Torgeir Salte (til vg enstre) og Ståle Kyllingstad hos IKM Maskinering på Sola

Ståle Kyllingstad (til høyre) hos IKM Maskinering på Sola.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Oljeleverandør Ståle Kyllingstad, eier av IKM Gruppen, har måttet redusere bemanningen med drøyt 150 ansatte. Han mener ordet krise har blitt misbrukt før, men sier det nå er alvor.

– Jeg irriterer meg over dem som sier det ikke er en krise. Krisen kom i mai og hvis de ikke har fått det med seg, er det sjokkerende. Alle som mener det ikke er en krise, jobber enten i et stort internasjonalt selskap der de alltid har penger, eller de er politikere eller andre med en annen agenda, sier Kyllingstad.

Lien ser annerledes på det og viser til at oljeindustrien helt siden nedturen i 1998-2001 har vært gjennom tidenes opptur. Det som skjer nå, er en nødvendig omstilling, mener han, og legger til at det derfor heller ikke er behov for krisetiltak for å dempe aktivitetsfallet.