Hopp til innhold

– Dårlig nytt for norsk oljeindustri

International Energy Agency kommer med negative anslag for oljemarkedet i ny rapport. – Oljemarkedet har fått et slag fra to sider, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

OLJE OSEBERGFELTET

NEGATIVE: IEA spår at oljeprisen forblir lav. Bildet her er fra Osebergfeltet.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Thina Saltvedt

PESSIMISTISK: Thina Saltvedt senker sine forventninger til neste års oljepris.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Oljemarkedet stabiliserte seg og så en oppgang på begynnelsen av året. Analytikere trodde på en stigende oljepris utover høsten, men så startet problemene i Hellas, før fallet på børsen i Kina gjorde det hele mye verre. Oljeprisen begynte å synke igjen.

– Kina har stått for mesteparten av veksten i oljemarkedet og skulle dra den videre fram til India kunne ta over om noen år. På kort sikt kan prisen bevege seg ned mot 50 dollar fatet og også under, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets.

Lavere etterspørsel

International Energy Agency (IEA) kommer hver måned med en ny rapport om tilstanden i oljemarkedet og framtidsutsiktene. Utover 2015 og inn i 2016 spår de en oljepris som kommer til å holde seg lav og kanskje synke ytterligere.

– Dette er helt klart negative nyheter for norsk oljeindustri. Vi får økt konkurranse fra billige produsenter, som vil skape enda større utfordringer, spår Saltvedt.

Norsk oljeindustri har fått kjenne på den lave oljeprisen med kostnadskutt og nedbemanninger. Per i dag ligger oljeprisen rett under 60 dollar fatet. Til sammenligning var oljeprisen på 115 dollar fatet i juni i fjor.

Saltvedt har selv senket sine forventninger til oljeprisen for 2016. Hun har trodd på en oljepris på rundt 75 dollar fatet, men beveger seg nå ned mot 70 dollar.

– Det avhenger litt av om det blir en avtale med Iran. Jeg tror det blir en avtale, sier Saltvedt.

Overskuddslagre

Bakgrunnen for IEAs negative utsikter er lavere etterspørsel, samtidig som produksjonen vil øke og det blir mer olje på markedet. Allerede store overskuddslagre blir enda større og en normalisering av oljemarkedet blir skjøvet lenger og lenger fram i tid.

– Oljemarkedet har fått et slag fra begge sider, sier Saltvedt.

– Den amerikanske skiferoljen er mer resistent mot de lave oljeprisene. Det er også stor sannsynlighet for mer iransk olje inn i markedet, men samtidig svekkes etterspørselen fordi Kina er så viktig for oljemarkedet.

AKTUELT NÅ