Bompengepartiet velger likevel å åpne kveldens årsmøte i Stavanger

STAVANGER (NRK): Onsdagens årsmøte i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) var i starten lukket for pressen og offentligheten. – Veldig uvanlig, sier statsviter Svein Tuastad.

Årsmøte i FNB.

LUKKET ÅRSMØTET: Partileder Frode Myrhol ville i starten ikke ha pressen til stede på årsmøtet til FNB på Hotell Atlantic i Stavanger. Ifølge statsviter Svein Tuastad kan slike lukkede møter føre til rykter og lekkasjer.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Onsdag klokka 18 startet årsmøtet til FNB. Møtet holdes på ett av hotellene i Stavanger sentrum, og er åpent for alle medlemmer. Men pressen slipper ikke inn på møtet, ifølge leder Frode Myrhol.

Han skriver i en SMS til NRK at møtet blir lukket, fordi det er et medlemsmøte. På hjemmesiden til partiet står det at møtet er et årsmøte der det blant annet skal velges nasjonal leder for de neste to årene og en programkomité for nasjonal politikk.

Etter at møtet hadde pågått en stund, fikk pressen likevel slippe inn i lokalene. Ifølge Myrhol er årsaken at ingen fra FNB Oslo deltar, og dermed føler de seg trygge på at møtet vil gå rolig for seg.

Det er mellom 50 og 60 personer til stede på møtet. Det skal ifølge hjemmesidene til FNB vare til klokka 21.

– Uvanlig praksis

Statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger (UiS) mener det FNB kaller et årsmøte, minner mer om et landsmøte.

– Uansett er det er en nasjonal partisamling som skal vedta nasjonal politikk, og da er det veldig uvanlig å lukke møtet for pressen, sier han til NRK.

Svein Tuastad

– UVANLIG PRAKSIS: Statsviter Svein Tuastad er i stuss over at FNB velger å lukke årsmøtet sitt.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Tuastad mener det er to grunner til at det er uvanlig:

– For det første er et slikt møte en måte å vise fram partiet og politikken på. Flere partier kan vise til gode meningsmålinger etter et landsmøte. For det andre er det en god demokratisk skikk å holde møtet åpent. Da viser man at man ikke har noe å skjule, sier han.

– Hvorfor tror du FNB velger å lukke møtet?

– Det er en rett de har, de kan vurdere det dit hen at det er best å lukke møtet. Jeg tror at man i partiet forventer mye bråk og tull på møtet, og at dette vil ta seg dårlig ut. Men da kan man fort ende opp med rykter og lekkasjer rundt møtet, og det er kanskje heller ikke så klokt.

Fylkeslag boikotter årsmøtet

Etter at FNB gjorde et brakvalg i september, har det stormet innad i partiet. Medlemmer har blitt ekskludert i Klepp, Oslo og Sandnes, og skittentøyvasken har blitt tatt i offentligheten. For kort tid siden bestemte de sentrale politikerne Alexandra Lind og Ellen Karin Moen i FNB Sandnes seg for å begrave stridsøksen etter en langvarig konflikt.

Frode Myrhol

GLAD OSLO IKKE KOM: Leder Frode Myrhol valgte å åpne årsmøtet da ingen fra FNB Oslo stilte opp.

Foto: Jan Kåre Ness / Jan Kåre Ness

Ifølge Bergens Tidende (BT) vil både Vestland FNB og Viken FNB boikotte årsmøtet onsdag kveld. Fylkesleder Knut Inge Andersen i Vestland FNB sier til BT at de ikke har fått noen innstilling fra valgkomiteen om hvem den nye nasjonale lederen for partiet skal bli.

Han tror ikke det blir noen stor delegasjon fra Vestland FNB på årsmøtet.

– Jeg kjenner bare til en person fra Bergen som har tenkt å dra. Jeg skal ikke på det møtet, sier Andersen til BT.