Russen får ikke ta med alkohol på russearrangement

Politiet strammer inn reglene for neste års russefeiring. Dermed blir det slutt på å drikke medbrakt alkohol på russearrangementer.

Landstreff i Kongeparken

I fjor ble det klart, etter møtevirksomhet, at russen fikk ta med seg alkohol til Landstreffet i Kongeparken. Nå kan det bli slutt.

Foto: NRK

Nå bekrefter Helsedirektoratet at russen ikke kan nyte medbrakt alkohol på russetreff.

Det kommer frem av et brev Politidirektoratet fredag sendte ut til alle politidistriktene.

I brevet ber Politidirektoratet om at politidistriktene pålegger arrangørene av russefestivaler å søke skjenkebevilling for hele festivalområdet. Dette omfatter også parkeringsplasser og camper for overnatting.

Regelverket kommer ikke til å gjelde kun for russen, men også for andre festivaler.

– En innstramming

Presiseringen av regelverket skjer etter at det hersket full forvirring om alkoholreglene på landstreffene til russen i vår.

– Dette er en innstramming fra Politidirektoratet. De ønsker at hele arrangementet skal være fritt for medbrakt, sier politiinspektør i Sør-Vest politidistrikt, Leif Ole Topnes.

Leif Ole Topnes

Politiinspektør i Sør-Vest politidistrikt, Leif Ole Topnes er klar på at de nye retningslinjene er en innstramming.

Foto: Politi.no

De nye retningslinjer skal sikre at reglene håndheves likt i alle politidistrikt. Dette bekrefter direktoratet i en e-post til NRK. Før russefeiringen i vår ble det kjent at politidistriktene vurderte regelverket ulikt.

– Hensikten er å hindre overstadig beruselse og påfølgende uønskede hendelser, skriver Politidirektoratet i brevet.

Kunne nytes i privat sfære

På landstreffet i Kongeparken, som er Norges største russearrangement, var det i år lov å ta med alkohol, men det måtte nytes inne i biler, bobil eller telt.

Slik blir det ikke neste år.

Russ som drakk alkohol på offentlig sted ved landstreffet i vår, risikerte bøter. Neste år gjelder det altså all medbrakt alkohol, uansett hvor den nytes.

– Russetreffet i Kongeparken gikk fint for seg i vår. Vi har hatt gode erfaringer med det konseptet som Kongeparken har hatt. Den gang ble biler, bobiler eller telt vurdert som privat sfære, men slik blir det ikke neste år, sier Topnes.

– Hva vil dere gjøre nå?

– Dette er helt ferskt for oss. Vi vil ha et møte med arrangørene av Landstreffet i Kongeparken og Gjesdal kommune, svarer han.

Politidirektoratet mener at den tidligere håndhevingen av alkoholloven strider mot politiets hovedstrategi om å forebygge lovbrudd.

De skriver i brevet at politiet legger til rette for utstrakt drikking på offentlig sted, om det legges til rette for å nyte medbrakt alkohol i private busser, biler og telt.

Presseansvarlig for landstreffet i Kongeparken, Aasmund Lund, ønsker ikke å uttale seg i saken før han har satt seg inn i de nye opplysningene fra politiet.