NRK Meny
Normal

Hjelmeland-ordføreren vil «rydde i sysakene»

Hjelmeland-ordfører Trine Danielsen (H) har tatt initiativet til å snakke om kommunesammenslåing i Ryfylke. Hun vil snarest mulig finne ut hvem som kan være med på veien videre.

Laster kart, vennligst vent...

Forsand, Hjelmeland og Strand (i grønt) er med på møtet med både ordførere og rådmenn. Varaordføreren i Suldal (i lysegrønt) er med som observatør. Kommunene Finnøy og Sauda, hvor politikerne har gitt uttrykk for at de vil se i andre retninger enn Ryfylke, er markert røde.

– Det første offisielle møtet er for å finne ut hvem som er interessert i å jobbe med hvem, sier Hjelmeland-ordfører Trine Danielsen.

Trine Danielsen

Trine Danielsen (H), ordfører i Hjelmeland.

Foto: Harald Eide Ellingsen / Høyre
Ole Tom Guse

Ole Tom Guse (KrF), ordfører i Forsand.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK
Helge Steinsvåg

Helge Steinsvåg (Ap), ordfører i Strand.

Foto: Arbeiderpartiet

For å diskutere kommunesammenslåing har Høyre-politikeren tatt initiativet til et møte fredag ettermiddag. På møtet kommer ordførere og rådmenn fra både Forsand, Hjelmeland og Strand. Varaordføreren fra Suldal blir med som observatør.

Danielsen ser det som helt usannsynlig at møtet resulterer i konkrete planer, men hun håper å bli sikrere på hvem som kan være med mot en Ryfylke-kommune.

Ville ikke sitte på gjerdet

– Vi må følge med i tida. Jeg kjenner at jeg kan ikke sitte og vente på at noen skulle ta initiativ, sier Danielsen.

Det er neppe tilfeldig at det er akkurat Danielsen i Ryfylke som tar et slikt initiativ. Regjeringa, hvor partiet hennes jo er med, la tidligere i år fram en rapport hvor det blei antyda at vi kanskje ikke bør ha mer enn 100 kommuner i Norge.

I dag har vi over 400.

Danielsen hadde først sett for seg at det var hensiktsmessig å invitere Finnøy, Forsand, Sauda og Suldal til én kommune. Men Sauda har meldt at de vil se nordover, Finnøy kikker mot Stavanger, og ingen av dem kommer på møtet. Suldal har takka ja, og sender varaordføreren som observatør.

– Dette er for å rydde i sysakene. Det koker ned til oss tre (Forsand, Hjelmeland og Strand). Det var litt av planen at vi skulle få oversikt over hvilke kommuner vi egentlig snakker om, slik at vi har det klart. Det neste blir rett og slett: Hva gjør vi nå? sier Danielsen.

Mener de er på startstreken

Dersom de tre (eller fire) kommunene fredag skulle bli enige om å gå videre for å få til ei sammenslåing, er det likevel langt fram til en større kommune i Ryfylke, presiserer ordføreren.

– Det må lages oversikter over hva vi samarbeider om i dag, og hva vi kan samarbeide om. Hvor skal vi ha det, hvordan blir den politiske strukturen, sier hun.

– Vi er på null, på startstreken. Ingenting er avklart, sier Hjelmeland-ordføreren, som håper de allerede nå kan avtale et møte til i august – denne gangen med en mer detaljer agenda.