Hopp til innhold

Norsk leverandørindustri «tapte» 103 milliarder på ett år

Fersk rapport viser at norsk leverandørindustri omsatte for 21 prosent mindre i fjor sammenlignet med året før. – Jeg er optimist, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

OLJE OSEBERGFELTET

Også 2017 og 2018 vil bli tøffe år for norsk leverandørindustri, ifølge rapport fra Rystad Energy. Her fra Osebergfeltet.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ifølge en fersk rapport fra oljeanalytikerne i Rystad Energy omsatte norsk oljeserviceindustri for 378 milliarder kroner i fjor, mot 481 milliarder kroner i 2015. Dette er en nedgang på 103 milliarder kroner.

Størst var svikten i det utenlandske markedet, nærmere bestemt 31 prosent. I hjemmemarkedet var nedgangen på 15 prosent.

Og, ifølge rapporten, vil den krevende situasjonen fortsette i 2017 og 2018.

– Selv om oljeservice fortsatt er den nest største eksportnæringen etter olje- og gass, er det ikke bra for industrinasjonen Norge at vi får et sånt fall, sier Frode Alfheim, leder i Industri Energi til NRK.

Vi treffer ham på LOs olje- og gasskonferanse i Stavanger, hvor politikere og tillitsvalgte diskuterer framtiden til den norske oljeindustrien. Bransjen har lagt noen tøffe år bak seg. Over 40.000 jobber har forsvunnet siden 2014 – de aller fleste i leverandørindustrien.

– Tungt å være optimist

De fleste vi treffer på konferansen i Stavanger er imidlertid optimister på vegne av norske oljebransje framover.

– Jeg er i utgangspunktet optimist, men det er litt tungt å målbære dette om dagen, siden vi fremdeles mister mange kolleger og arbeidskamerater rundt om i flere selskaper. Vi trenger flere gode nyheter, utover at oljeprisen har bikket 60 dollar, sier Alfheim.

Frode Alfheim

Frode Alfheim, leder i Industri Energi, under sitt foredrag på LOs olje- og gasskonferanse i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) ser lysere på oljeframtiden, og blir ikke like bekymret av Rystad-rapporten.

– Det har vært en global nedgang i hele olje- og gass-segmentet, og det slår tungt inn i tallene for 2016. Men i 2015 hadde vi fortsatt med oss en del kontrakter fra tidligere. Videre var dagratene i oljeservice høyere, det var også kronekursen, sier statsråden, som vi også treffer på konferansen i Stavanger.

– Må ha mer leting

Svært lav ordreinngang i fjor vil gjøre at også 2017 og 2018 blir tøffe for leverandørindustrien. Rapporten spår også at de globale innkjøpene til offshore olje- og gassindustri vil falle de neste to årene.

Alfheim mener oljeselskapene må på banen.

– Hvis vi ikke leter og gjøre store funn på norsk sokkel, vil det på sikt bli mindre oppgaver for leverandørindustrien, så leting er absolutt det primære som selskapene må prioritere i tiden framover, sier han.

– Få opp volumet

Søviknes lover han skal legge til rette så godt han kan, og minner om at søknadsfristen til 24. konsesjonsrunde er 30. november.

– I 24. runde er det er helt avgjørende at vi får opp volumet når det gjelder Barentshavet, sier han.

Søviknes peker videre på at antallet planer for utvikling og drift (PUD), som oljeselskapene må levere før de kan starte utvikling av et olje- eller gassfelt, er stigende.

– I fjor fikk vi fem PUD-er med en samlet verdi på 25 milliarder kroner. I år forventer vi å få ni eller ti med en samlet verdi på 125 milliarder kroner, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland