Hopp til innhold

Nav-direktøren i Rogaland: – Arbeidsledige kan ukependle til Bergen

– Det øker kraftig med ledige stillinger i bergensområdet, sier Nav-direktør Truls Nordahl i Rogaland. Han oppfordrer folk uten arbeid til å vurdere å pendle til andre deler av landet nå.

Truls Nordahl

Nav-direktør i Rogaland, Truls Nordahl, ser glimt av lys i tunnelen nå, og sier at arbeidsledige i Rogaland kan gå en lysere høst i møte.

Foto: Inger Johanne Stenberg/NRK

Arbeidslivet i Rogaland har vært dyster lesing i lang tid.

– Det er fortsatt en krevende situasjon på arbeidsmarkedet i Rogaland. Hvis en regner med alle (inkludert de på arbeidstiltak journ.anm.) er det per dags dato 5,2 prosent ledige i Rogaland. Det betyr at vi har den høyeste ledigheten i landet akkurat nå, sier direktør Truls Nordahl i Nav Rogaland.

Varsler om permitteringer og oppsigelser er halvert fra april i år, og havnet i juli på knappe 1100 i Rogaland, ifølge Nav sin statistikk. Forrige måned ble det lyst ut 830 stillinger i fylket. Det er 31 prosent flere enn i fjor.

Men på tross av dystre tall begynner Nordahl å se glimt av lys i tunnelen.

– Vi ser at virksomheter som har planer om å si opp eller permittere, har færre slike planer fremover. Og vi ser at ledige stillinger som blir lyst ut i pressen øker. Alle disse tingene vil få virkning, men ikke på veldig kort sikt, sier Nordahl.

Sverige eller Bergen

Medarbeidere i Nav Rogaland besøker bedrifter i Sverige.

– De forsøker å koble arbeidsgivere i Sverige med personer som leter etter arbeid i Rogaland, sier Nordahl.

Særlig svensk bilindustri har vært på jakt etter ingeniører fra Rogaland.

– Det er gjerne slik at hvis du har søkt jobber lokalt og merker at det er vanskelig, så øker interessen etter at du har gått ledig i en periode. Nå har en del folk gått ledige ganske lenge, så nå er interessen mye større, sier han.

Han mener ikke at alle skal selge huset og flytte.

– Kanskje skal en tenke seg ordninger der en ukependler. Nå ser vi blant annet at det øker kraftig med ledige stillinger i bergensområdet. Det begynner å bli en mulighet som ikke har vært på en stund, de har også vært rammet av oljekrisen.

Vekst i andre bransjer

– Hva skal til for at situasjonen i arbeidsmarkedet skal snu?

– Oljeprisen er en viktig faktor. Men vi ser også at det blir vekst i andre bransjer som har manglet arbeidskraft. Nå får annen industri tak i folk som de ikke har fått tak i på mange år. Og det igjen kan generere ny vekst i andre bransjer. Både innenfor bygg og anlegg, industri, ingeniør og IKT øker antall utlyste stillinger nå, sier Nav-direktøren og legger til:

– Jeg tror at vi går en litt lysere høst i møte. Samtidig tror jeg det er viktig å si at det er stor usikkerhet.