NRK Meny
Normal

Nå vil Haugesund søke om å bli del av Vestlandsregionen

De nordlige rogalandskommunene tar invitasjonen fra Hordaland på alvor. Nå tas saken opp politisk igjen, og Haugesund gjør klar søknaden sin.

Haugesund havn 2

Haugesundspolitikerne vil være en del av en ny stor vestlandsregion, og de er villige til skille lag med Rogaland for å få det til.

Foto: Tor Andre Johannessen

Det går mot en splittelse i Rogaland etter at de ulike fylkene har sagt sitt om Vestlandsregionen. Hordaland ber kommunene som vil være med i den nye regionen sende søknad, og i Haugesund er stemningen positiv.

– Det er 46 av 49 som sier at hvis ikke det blir tre fylker i regionen, så vil de ha saken opp på nytt for å vurdere å gå inn i Hordaland, sier ordfører Arne-Christian Mohn.

Vi ønsker ikke at det er splittelse mellom Sunnhordland og Nord-Rogaland.

Ordfører i Tysvær, Sigmund Lier

Vil være sammen med Sunnhordland

Før Rogaland sa et enstemmig nei til å bli en del av Vestlandsregionen sammen med Hordaland og Sogn og Fjordane, holdt han en klar tale til fylkespolitikerne. Og Mohn gjentar sin mening, de vil ikke ha fylkesgrense mellom Haugalandet og Sunnhordland.

Da Hordaland stemt ja i dag, lå det også inne en klar invitasjon til de nordlige rogalandskommunene.

Og den invitasjonen er det flere som tar imot til vurdering.

Tysvær-ordfører Sigmund Lier mener det er viktig at Haugalandet og Sunnhordland blir en del av samme fylke, han vil ta invitasjonen fra Hordaland opp i formannskapet.

– Vi har ikke diskutert dette, men vi vil ta det opp. Vi ønsker ikke at det er splittelse mellom Sunnhordland og Nord-Rogaland, sier Lier.

Usikker

Ordfører Arne-Christian Mohn

Ordfører Arne-Christian Mohn i Haugesund.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar

Ordfører Ole Johan Vierdal i Vindafjord er usikker på hva kommunen ender opp med.

– I utgangspunktet var vi for en Vestlandsregion, men med en ny invitasjon fra Hordaland så stiller saken seg annerledes.Vi vil uansett ikke ha en splittelse av Nord-Rogaland.

Han regner med at tas opp som orienteringssak i formannskapet neste uke.

Bokn kommune på sin side har sagt klart nei. I Karmøy har formannskapet gått inn for å være med i en Vestlandsregion med tre fylker, men de har ikke tatt stilling til en region med Hordaland og Sogn og Fjordane.

Mohn i Haugesund vil gjerne diskutere saken med nabokommunene.

– Vi har et godt samarbeid, og vi vil ha dialog med de om en eventuell felles tilnærming.

– Hvor lang tid tar det før vi vet om Haugesund blir en del av Vestlandsregionen?

– Hvis Stortinget har et vedtak til våren så kan det gå raskt. Hvis de utsetter det til etter valget, så må vi vente til tidligst 2018 tror jeg.