Mener statsråden lurer folk om bompenger

– Dette er lureri, sier gruppeleder i fylket, Arne Bergsvåg (Sp). Han mener samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sår tvil om den nye bomringen på Nord-Jæren.

Bomstasjon

Flere fylkespolitikere frykter at det ikke kommer nye bomstasjoner på Nord-Jæren likevel, noe som vil gå hardt utover kollektivsatsingen i regionen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Jeg er mildt sagt overrasket over uttalelsene fra statsråden. Etter først å ha sendt oss brev om hvordan dette skulle gjøres, signaliserer han nå at bomringen er i fritt spill, fastslår Arne Bergsvåg (Sp), gruppeleder i Rogaland fylkeskommune.

Flere i fylkesutvalget er oppgitt over samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens (Frp) uttalelser i Aftenbladet mandag. Der hevder statsråden at departementet ikke har fått nok opplysninger om bompengeplanene på Nord-Jæren (Bypakke Nord-Jæren), og derfor må ta flere rundet med Vegdirektoratet. Dermed er det uklart om Stortinget kan fatte vedtak om bompenger i høst.

Fylkeskommunen, på sin side, mener de har sendt over alt det nødvendige til departementet. Den nye bompengepakken for Nord-Jæren, som skal gjelde fra 1. januar 2017, ble vedtatt i fylkestinget i desember i fjor.

– Alt stopper opp

– Det er en utfordring hvis bompengepakken stopper opp og vi ikke kommer videre med bussveiutbygginga. For kommer ikke dette på plass, stopper all utbygging opp.

Bompengepakken skal for eksempel finansiere den planlagte bussveien, samt en rekke kollektiv- og sykkelprosjekter i regionen.

– Dette vil få store konsekvenser for Nord-Jæren, sier Bergsvåg.

Solvik-Olsen sier også i Aftenblad-intervjuet at Nord-Jæren kan bli bomfritt, så lenge folk stemmer på Frp.

Bergsvåg mener Solvik Olsen og Frp lurer folk til å tro at det er realistisk med et Nord-Jæren uten bompenger.

– Det å si at man kan gjennomføre denne bompakken uten bompenger, er lureri. I så fall må samferdselsministeren komme med helt andre summer enn de vekslepengene han har gitt oss så langt, sier gruppelederen.

Ingenting imot bompengefritt

Ikke uventet gir nestleder i samferdselsutvalget i fylket, Einar Endresen (Frp), full støtte til partikollegaen i regjeringen.

– Personlig har jeg ingenting imot at den pakken blir gjennomført uten bompenger og at staten stiller opp med de midlene som skal til. For dagens ordning med bompengeinnkreving, er rent lureri. 25 prosent av inntektene går tilbake til staten i form av moms, så i realiteten tjener staten penger på bompengene, sier Endresen.