Hopp til innhold

Oppgang i boligprisene i januar

Boligprisene steg med 3 prosent i januar, viser tall fra Eiendom Norge. Selv om vi har mindre å rutte med, tror meglere at det fortsatt blir trøkk i boligmarkedet.

Fredag hadde Eiendom Norge pressekonferanse om januartallene for boligpriser.

– Boligprisene steg i januar som normalt for måneden, også kjent som januareffekten, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Selv om boligprisene steg med 3 prosent, korrigeres boligprisene for sesongvariasjoner. Det betyr at totalt sett var prisene uendret.

DNB Eiendom melder om en god start på året, tross et krevende marked.

Renate Sørestrand-Hansen

Administrerende direktør i DNB Eiendom Renate Sørestrand-Hansen.

Foto: Stig B. Fiksdal

– Våre egne tall viser at det har vært en god start på året i nær sagt hele landet, sier administrerende direktør, Renate Sørestrand-Hansen.

Basert på egne tall forventer DNB Eiendom en sesongjustert prisnedgang på mellom 0,7-1,0 prosent.

– Det er nok en del som satte kjøpsplanene på hold i høst som nå har kommet tilbake til markedet, Sørestrand-Hansen.

Carl O. Geving, Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, sier at usikkerheten på markedet for bruktboliger er borte.

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund

Carl O. Geving, Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

Foto: Joakim Karlsen

Etterspørselen er sterk, omsetningen høy og boligprisutviklingen er som normalt for januar med noen regionale variasjoner, sier han.

Han er samtidig bekymret for den lave aktiviteten i nyboligmarkedet.

Det skaper et større press enn normalt på bruktmarkedet. For å oppnå balanse og unngå store prissvingninger må begge markeder fungere, sier Geving.

Slik er det i storbyene

Aller mest har prisene steget i Stavanger og omegn i januar. Der steg boligprisene med 5,1 prosent. Sesongkorrigert blir dette en oppgang på 1 prosent.

Svakest prisutvikling hadde Trondheim hvor boligprisene steg med 1,1 prosent. Sesongkorrigert blir dette en nedgang på 1,3 prosent.

Den sterkeste utviklingen de siste 12 måneder har Kristiansand med en oppgang på 4,3 prosent etterfulgt av Stavanger med omegn på 3,6 prosent og Ålesund med omegn med 1,9 prosent.

Svakest utvikling de siste 12 månedene har Follo med en nedgang på 3,1 prosent etterfulgt av Asker og Bærum med en nedgang på 2,8 prosent og Romerike med nedgang på 2,6 prosent.

– Boligprisutviklingen var i januar noe sterkere på Østlandet, Sørlandet og Sør-Vestlandet enn landet ellers. I tråd med vår prognose for 2023, publisert i desember, venter vi svak utvikling i boligprisene de neste månedene, sier Lauridsen.

Les også: Boligprisene falt 0,9 prosent i desember

 Pressekonferanse Eiendom Norge
 Pressekonferanse Eiendom Norge

Steg mer en vanlig i Oslo

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 367 609 kroner ved utgangen av januar.

Tidligere denne uken publiserte boligbyggelaget OBOS tall for hvordan markedet ser ut, sett fra deres ståsted. De tror at prisene vil øke, særlig i Oslo.

– Prisene pleier å stige i januar, men dette var mer en vanlig og må ses i lys av at OBOS-prisene falt over 4 prosent i Oslo i desember, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 7 prosent fra desember til januar. På landsbasis gikk prisene opp 5,5 prosent.

På en pressekonferanse i desember hvor prognosene for 2023 ble lagt frem ble boligprisene i Norge spådd til å synke med 3,5 prosent.

Les også: No blir det lettare å få bustadlån: – Den aggressive stiginga må jo ta slutt

Mathias Haraldsvik på gata i Bodø sentrum, iført svart jakke og blå skjorte.
Mathias Haraldsvik på gata i Bodø sentrum, iført svart jakke og blå skjorte.