NRK Meny
Normal

Advarte ansatte før utstyrstesting

Selv om de ansatte ble advart mot farlig arbeid, forstår ikke daglig leder hos Malm Orstad AS, Magne Orstad, hvordan utstyrstestingen kunne ende med eksplosjon mandag.

Skjerm i resepsjonen hos Malm Orstad AS

De ansatte hos Malm Orstad AS ble gjennom denne skjermen i resepsjonen advart om testingen som skulle foregå i bedriften. Advarselen sto fremdeles dagen etter eksplosjonen.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Det er klart at det er viss risiko med arbeidet. Det er derfor vi har sikkerhetsregler. Etterforskningen kommer til å gi oss svar på hva som skjedde, men vi har tatt alle forholdsregler. Vi gikk gjennom jobben før vi begynte, så det skal ikke være noen fare, sier daglig leder hos Malm Orstad AS på Voll i Klepp, Magne Orstad.

Dagen etter vet fremdeles ikke bedriftsledelsen hvordan eksplosjonen kunne skje. Et skilt i resepsjonen viser at de 105 ansatte fikk en tydelig advarsel om det risikofylte arbeidet.

Bjørnar Huru og Magne Orstad hos Malm Orstad AS

Bjørnar Huru (t.h.) og Magne Orstad i bedriftsledelsen.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

De ansatte i bedriften var samlet til allmøte tirsdag morgen. Klepp kommune bistår også i bearbeidelsen av den dramatiske hendelsen.

– Har gjort det mange ganger før

Eksplosjonen skjedde ved 10-tiden mandag. Det var testing av utstyr som brukes til kutting av ankerkjetting på supplybåter i Nordsjøen som utløste smellet og den påfølgende brannen.

Orstad har snakket med de ansatte som utførte testen, og sier at den hadde gått bra. Eksplosjonen skjedde først da de ansatte gikk inn igjen i hallen der testingen ble gjort.

Gikk bra i tidligere tester

– Vi har gjort dette mange ganger før. Da vi åpnet døren, skjedde det. Det er dette vi nå skal etterforske, sier Orstad.

Fare for liv og helse!

Alle må respektere sperrebånd og advarsler i området!

Hold avstand!!

Skjerm i resepsjonen hos Malm Orstad AS

Ifølge den daglige lederen var det siste gang dette utstyret skulle testes. I alle de tidligere testene hadde det gått bra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet jobber hos Malm Orstad AS

Politiet fortsatte tirsdag sitt arbeid på ulykkesstedet. Også Arbeidstilsynet er involvert i etterforskningen.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Det var ingenting som skulle tilsi dette. Nitrogen og hydraulikkolje brukes jevnlig på alt utstyr. Det skulle ikke skje, sier Magne Orstad.

Politiet må ha hjelp

Både politiet og Arbeidstilsynet har begynt sin etterforskning. Politiet henter inn ekstern hjelp i etterforskningen.

– Vi vet lite om hva som har skjedd, og har lite erfaring med denne typen saker. Derfor må vi ha hjelp av sakkyndige, sier Ole Johan Røykenes i Nordsjø- og miljøseksjonen i Rogaland politidistrikt.

Kriminalteknikere jobber med å sikre utstyr på stedet tirsdag ettermiddag.

– En del datautstyr ble brukt under selve testingen i går, og vi vil i første omgang sikre dette, sier Røykenes.

Politiet avhører tirsdag vitner til ulykken, og snakker først med de som kjenner til prosessen rundt testingen.

Deler av lokalene er fremdeles stengt, og kommer til å holdes stengt på ubestemt tid.

Tre personer ble kritisk skadd, to ble alvorlig skadd, og én lettere skadd. Tirsdag var tilstanden bedre for de tre som ble hardest skadd.