Normal

Tilbake i NM etter 22 døgn i koma

Få dager etter fjorårets veteran-NM ble Petter Birkeland (42) alvorlig brannskadet. Nå trosser han legene og stiller til kamp igjen.

Få dager etter fjorårets veteran-NM ble Petter Birkeland (42) alvorlig brannskadet. Nå trosser han legene og stiller til kamp igjen.

VIDEO: Petter Birkeland tilbake på håndballbanen. Foto: Anders Fehn/NRK

– Det føles veldig godt. Jeg gleder meg nå. Det er bare å komme i gang, sier Petter Birkeland.

Den syvende november i fjor ble han skadet i en eksplosjon ved Malm Orstad AS på Voll i Klepp i Rogaland. Han ble sendt til brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen. To dager senere var tilstanden hans fortsatt kritisk.

Eksplosjon hos Malm Orstad, Voll i Klepp

Seks personer ble skadet da det eksploderte hos Malm Orstad i november i fjor.

Foto: Celie Sirevaag

Spilte NM like før ulykken

Birkeland lå i koma i 22 dager og svevde mellom liv og død. Da han våknet satte han seg et klart mål.

– Det ble veldig fort bestemt. Det var ikke så lenge etter at jeg hadde våknet at en av mine store målsettinger var å klare NM i år. Det var en av milipælene jeg satte meg fort i hodet, sier han til NRK.

Like før ulykken hadde han spilt veteran-NM i håndball i Bergen og fredag var det på dagen et år siden sist han pakket NM-bagen.

Petter Birkeland på brannskadeavdelingen på Haukeland i Bergen.

Petter Birkeland på brannskadeavdelingen på Haukeland i Bergen.

Foto: Heidi Løge

Den tidligere SIF og Viking-spilleren har lagt ned mye hardt arbeid i kampen for å komme tilbake til et normalt liv, og da har NM på hjemmebane vært et godt mål å jobbe mot.

– Jeg er ikke hundre prosent klar, men bortimot, og jeg tror det er viktig å presse litt på, og strekke litt og litt for å komme tilbake til der jeg var. Det er målsettingen til skutt. Det er det jeg vil, og dette er en av milepælene, sier Birkeland.

– Legene vet ikke om det

Hva sier legene til at du spiller NM?

– De vet det ikke. Så jeg vet ikke hva de sier, sier Birkeland.

En milepæl er nådd, og drømmen er en plass i finalen, men noen spesialbehandling vil han ikke ha.

– Det var snakk om at jeg skulle ha en lapp som sa «ikke rør meg», men jeg må tåle litt når jeg går utpå, og regner med å få lit tbank. Det er slik det skal være. Målsettingen er å få en tominutter iløpet av turneringen. Jeg må jo prøve å gi litt, sier han.

Over 1900 alvorlege arbeidsulukker blei rapportert inn til Arbeidstilsynet i fjor. Den 42 år gamle gründeren Petter Birkeland frå Sola (i Rogaland) var heldig som overlevde. I november blei han kritisk skadd i ein eksplosiv brann der totalt seks personar kom til skade.

VIDEO: Petter Birkeland tilbake etter ulykken.