Må kanskje legge ned etter 87 år

Sju tomatbønder på tomatøya Finnøy risikere å måtte legge ned etter at Coop kjøpte opp Ica.

Geir Aage Brandeggen dyrker, som sine foreldre og besteforeldre, tomater i det store drivhuset sitt på Finnøy. Men nå kan det snart være slutt.

– Meldingen er at Coop har egne produsenter, sier tomatbonde Geir Aage Brandeggen.

I 87 år har familien hans dyrket tomater i drivhus på Finnøy i Rogaland. Og han er ikke alene. Finnøy er selveste tomatøya i Norge, og står for en betydelig del av den totale norske produksjonen.

Nå varsler Brandeggen og seks andre bønder at de kanskje må legge ned driften. De sju bøndene hadde nemlig leveringsavtaler med Ica da den svenske butikkjeden ble kjøpt opp av Coop, og tomatbøndene på Finnøy har nå ingen som vil kjøpe tomatene deres.

– Enten må jeg begynne å dyrke noe annet, eller så får jeg bli lærer igjen, som jeg var i utgangspunktet, sier Brandeggen.

Frustrasjonen til Finnøy-bøndene kommer på toppen av konflikten som pågår noen mil sørover, i Gjesdal. Der er bønder sinte for at Coop ikke lenger vil ha kyllingene deres.

Ingen Finnøy-tomater

Finnøy er så preget av tomatene sine at øya til og med holder en årlig tomatfestival. Men Coop sitt nei til de lokale tomatbøndene gjør at det ikke går an å få kjøpt Finnøy-tomater på den på Coop-butikken på Finnøy.

– Det er miljøgartneriet på Jæren som produserer mesteparten av disse tomatene. Vi får dessverre ikke lov å ta inn lokale produsenter, sier daglig leder på Coop Finnøy, Idar Rosland, som er rask med å presisere at det ikke er hans feil.

– Vi vil gjerne selge lokale tomater, men systemet gjør at vi ikke får lov, sier han.

Måtte selge 100 butikker

Dag Ove Aksland, regiondirektør i Coop, peker på at Coop fikk pålegg fra Konkurransetilsynet om å selge 93 butikker da de overtok Ica.

– Det har vi gjort, og da står vi igjen med ganske mange produsenter. Vi kan ikke kjøpe inn tomater til butikker vi ikke har, sier han.

Ifølge Aksland må Coop få gode priser på varene de kjøper inn.

– Vi handler inn store volum, og vi har et ansvar overfor kundene våre – som også er eiere i Coop – om å få gode priser, sier han.