NRK Meny
Normal

Ny app logger deg av mobilen

Hvis straffen for å ta opp mobilen er å måtte ta ut av oppvaskmaskinen, hvor lenge klarer du å la den ligge?

Joakim Skuland

LOGG AV: Appen skal gjøre det mindre fristende å ta opp mobilen.

Foto: Sondre Dalaker / NRK

– Hvis en tar opp mobiltelefonen i en gruppe, gjør fort to til det, og når den første er ferdig å trykke har kanskje alle de andre tatt den opp. Det er en ond sirkel, sier Joakim Skuland.

Joakim Skuland

GRÜNDER: Joakim Skuland er den ene halvparten av Altinett AS

Foto: Sondre Dalaker / NRK

Mobilavhengighet, usosial mobiltitting og altoppslukende sosiale medier går igjen i mediene. Flere har tatt til orde for at smarttelefonen har fått dramatiske konsekvenser for familielivet.

Nå også Joakim Skuland. Han driver Stavanger-bedriften Altinett AS og sammen med fetteren Ole André Skuland Olsen fra Kristiansand har han laget appen «Stay Social».

«Foreldrene mine testet appen. De satte å ta oppvasken som straff for å kikke på mobilen, og holdt seg i et døgn. Til slutt måtte det gjøres uansett.»

Taperen må vanne blomstene

Appen gjør et spill utav å ikke bruke telefonen, og straffer deg dersom du gjør det.

– Du velger hva du gjør eller hvor du er, inviterer venner og velger hvilken straff den som først låser opp mobilen skal få. Det kan være å rydde bordet, tørka av tavla, hente vann eller å gå ut med bosset, sier Skuland.

Stay Social

HVEM HOLDER LENGST? Appen Stay Social utfordrer deg til å ikke se på mobilen, og planlegger straff dersom du gjør det.

Foto: StaySocial

Når en konkurranse er satt i gang låses mobilen med svart skjerm. Dersom en person gir opp, og åpner telefonen, får alle melding om hvem som har tapt og hva han må gjøre.

Facebook-avhengig

– Jeg savner den sosiale arenaen vi hadde før. Da vi var opptatt av å snakke sammen, og ikke bare med de vi er venner med i sosiale medier. Jeg vil ta vekk forstyrrelseselement for å skape medmenneskelige relasjoner, sier Skuland.

– Uten smarttelefoner får vi en annen ro i sjelen. Det er godt å ikke være på. Du kikker jo ikke gjennom Facebook-feeden fordi du lurer på hva som står der. Det har bare blitt en uvane, sier han.

Stay Social
Foto: Sondre Dalaker / NRK