Langhelg ga myk start, mener Kolumbus

For mange blir det dyrere å kjøre buss, men Kolumbus-direktør Odd Aksland er godt fornøyd med første mandagsmorgen på nytt system.

Kolumbus kundesenter på Byterminalen i Stavanger

På Kolumbus' kundesenter på Byterminalen i Stavanger ville mange fornøye kort og endre reisestrekning mandag morgen. Antall soner i Rogaland reduseres fra 136 til fem.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Nye priser og soner i hele Rogaland blei innført 1. januar, men mandag morgen var første virkedag på det nye systemet.

Kolumbus-direktør Odd Aksland har de siste månedene måttet forsvare en rekke endringer billett- og sonesystemer som gjør at enkelte må betale mer for å kjøre buss, men på første virkedag var han godt fornøyd.

Odd Aksland, direktør i Kolumbus

Odd Aksland, direktør i Kolumbus.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi har hatt en myk start. Ei helg gjør at folk har kunnet omstille seg. Når det er slike omstillinger på soner og billetter, blir noen usikre, men vi er her for å hjelpe, sier han.

Blide på bussen – sinte på nett

Blant endringene som gjør det dyrere for noen, er ombordtillegg for kontant betaling (20 kroner ekstra), høyere pris på periodekort på grunn av omlegging til færre soner samt bortfall av fleksible betalingsløsninger (bortfall av Flexikort og rabatt med Reisepenger).

Direktøren innrømmer at ikke alt har falt i like god jord.

– Jeg har vært ute og reist, og har stort sett bare truffet hyggelige folk. Vi har fått noen mer aggressive henvendelser i sosiale medier, men det handler mest om at enkelte har fått det litt dyrere, sier han.

Karen Elle og Cathrin Abigail Baguio, veileder kunder for Kolumbus

Karen Elle og Cathrin Abigail Baguio var mandag morgen ute for å informere busspassasjerene om den nye ordninga.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Mandag morgen stilte kollektivselskapet i Rogaland med ekstra personale – ikledd refleksvest – for å informere de passasjerene som ikke skulle ha fått med seg forandringene.

– Bussjåførene er fornøyde

I kundesenteret på Byterminalen i Stavanger var det mange innom for å fornye busskort og forandre reisestrekninger etter de nye sonene. Antall soner i Rogaland er nå redusert fra 136 til fem.

– Vi anbefaler å bruke app for å kjøpe billetter, eller Kolumbuskortet, sier Aksland, som legger til at bussjåførene er svært fornøyde med å håndtere mindre kontanter enn før.

– Vi var spente på forhånd, men dette skal gjøre hverdagen bedre for både kundene og oss, sier direktøren.

Ifølge Aksland skal omlegginga være inntektsnøytral, det vil si at Kolumbus ikke skal tjene mer penger på billettene, men heller ikke mindre. Passasjerer som reiser kort og/eller sjelden, betaler mer enn før, mens passasjerer som reiser langt eller bor på Haugalandet betaler mindre. I Haugesund og på Fastlands-Karmøy koster bussbilletten fra 1. januar 2016 ti kroner.