Hopp til innhold

Skaffet seg leilighet selv for å slippe å bo i asylmottak

Selv om kommunene nå tar mot flere flyktninger, venter stadig 5000 med innvilget opphold på et sted å flytte til. Syriske Anas Tamer ble lei, og tok saken i egne hender.

Anas Tamer

27 år gamle Anas Tamer kom til Norge fra Syria for to år siden. Han har fått leilighet og håper på å få jobb.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Man har ikke noe ansvar i mottaket. Det er bare å sove og spise.

Det sier Anas Tamer. Den 27 år gamle oljeingeniøren kom fra Syria til Norge for to år siden. Han ventet mange måneder på asylmottak. For å komme i gang med livet i Norge skaffet han seg leilighet på egen hånd, og fikk den godkjent av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet slik at han kunne bosette seg i Sandnes.

– Å være på asylmottak er å kaste bort livet, jeg ville komme i gang, sier han.

Les også: Ber kommunene vurdere å drive asylmottak

Les også: Asylsjef vil tvinge kommuner til bosetting

– Mer enn nøkkelen i døra

Helge Årsvoll

Helge Årsvoll, som er fagleder for flyktningenheten i Sandnes, er klar til å ta utfordringene som den økte strømmen av flyktninger skaper.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Av flyktninger som kommer til Sandnes, er det utrolig mange ressurssterke mennesker. Anas er definitivt en av dem, sier Helge Årsvoll, som er fagleder for flyktningenheten i Sandnes.

I de aller fleste tilfellene er det kommunene som må skaffe bolig til flyktningene, og det trengs stadig flere. Sandnes har bosatt 73 flyktninger i år, og vedtatt å bosette 100 neste år.

Antall bosatte flyktninger pr. 31.10.2015

Fylke

Bosatte ialt

Østfold

270

Akershus

584

Oslo

429

Vestfold

397

Hedmark

276

Oppland

402

Buskerud

475

Telemark

434

Aust-Agder

281

Vest-Agder

495

Rogaland

610

Hordaland

599

Sogn og Fjordane

327

Møre og Romsdal

478

Sør-Trøndelag

548

Nord-Trøndelag

306

Nordland

603

Troms

451

Finnmark

241

Landet ialt

8262

Ekspander/minimer faktaboks

– Det innebærer mer enn bare nøkkelen i døra, med integrering og med introduksjonsprogram. Familiene skal på plass, og det skal fungere, sier Årsvoll.

Ordinær oppgave

Hittil i år har norske kommuner tatt mot over 8000 flyktninger. Det er en økning på 34 prosent i forhold til i fjor. Med 610 nye flyktninginnbyggere er Rogaland det fylket som har bosatt flest.

Les også: Registreringsrot bremser bosetting av flyktninger

Oppgaven bare øker. Fremdeles venter over 5000 som har fått opphold på en kommune og bosette seg i. IMDI har varslet at de vil be kommunene bosette 18 000 flyktninger i 2016. Det stiller nye krav.

– Bosetting og integrering av flyktninger må ses på som en ordinær oppgave på lik linje med andre kommunale oppgaver. Det er veldig viktig at hele kommunen, med ledelsen i spissen, har et eierskap til arbeidet som kan takle den økningen som vil komme både til neste år og eventuelt året etter.

Det sier assisterende regiondirektør Halwan Ibrahim i Integrerings og mangfoldsdirektoratet vest.

Les også: Solberg og KS ber kommunene løse asylkrisen

I Sandnes kommune tror de dette er mulig.

Anas Tamer og Helge Årsvoll

Anas Tamer er flyktning fra Syria. Helge Årsvoll er fagleder for flyktningenheten i Sandnes

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Ja, vi som jobber med flyktninger i Sandnes kommune er veldig motiverte for oppgaven. Det tror jeg de fleste kommuner er. En forstår den situasjonen som er nå, den utfordringen. Den tar vi, sier Helge Årsvoll.

Vanskelig å få jobb

Anas Tamer har lært norsk og skaffet seg leilighet ved hjelp av IMDI. Han tror krisen i oljeindustrien vil gjøre det vanskelig for ham å få jobb.

Les også: Ordførere i asylmøte med statsministeren

– Det er vanskelig selv for de norske å få jobb. Jeg har utenlandsk utdanning. De tenker at kvaliteten på utdanningen kanskje ikke er så høy som den norske utdanningen. Man blir nødt til å ta en annen type jobb om det er vanskelig å få brukt utdanningen, sier han.